Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
papež na letalu z novinarji (foto: Radio Vatikan)
papež na letalu z novinarji

Papež septembra za 9 dni na Kubo in v ZDA

Cerkev po svetu | 01.07.2015, 10:00 Marta Jerebič

Vatikan je medtem objavil program papeževega potovanja na Kubo in v ZDA, kjer se bo skupno mudil 9 dni, od 19. do 28. septembra.

Papež bo najprej potoval na Kubo, kjer bo maševal v Havani na Trgu revolucije, se srečal s predsednikom države Raulom Castrom, v havanski stolnici s klerom, v nekem kulturnem centru pa z mladimi.

V Holguinu bo daroval mašo, nato pa bo odpotoval v Santiago, kjer se bo srečal s kubanskimi škofi, daroval mašo v svetišče Naše Gospe ljubezni iz Cobre, nagovoril pa bo tudi družine.

Sveti oče bo nato 22. septembra poletel v Washington, kjer se bo v Beli hiši pogovarjal s predsednikom Barackom Obamo, imel bo govor v kongresu v Washingtonu, v stolnici bo za svetnika razglasil misijonarja Juniperja Serro. Obiskal bo tudi Karitasov center v župniji sv. Patrika, kjer se bo srečal z brezdomci.

V New Yorku bo imel v katedrali sv. Patricija najprej večernice z duhovniki in redovniki, nato bo imel nagovor pred Združenimi narodi. Na točki nič v New Yorku bo medversko srečanje, v neki šoli v Harlemu se bo srečal z otroki in družinami priseljencev. Sledila pa bo maša v dvorani Madison Square Garden.

Sklepni dvodnevni obisk v Filadelfiji med drugim predvideva mašo z duhovniki in bogoslovci v stolnici ter 'srečanje za svobodo vere' s skupnostjo Špancev in drugih priseljencev. Pred sklepno mašo 8. svetovnega dneva družin bo Frančišek obiskal zapor. V Vatikan se bo vrnil 28. septembra dopoldne.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...