Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu (foto: Matjaž Merljak)
Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu

Umrl je Ivan Korošec

| 07.08.2015, 16:16 Matjaž Merljak

Na praznik Jezusove spremenitve na gori, v četrtek, 6. avgusta 2015, je umrl Ivan Korošec (1924), eden redkih preživelih iz taborišča Teharje, ki je skupaj z ostalimi begunci je v Argentini pomagal graditi košček Slovenije, ki utripa v svetu.

Kot so sporočili sorodniki, bo pokojni v torek, 11. avgusta 2015, ležal v domači cerkvi sv. Nikolaja v Bizoviku pri Ljubljani, kjer bo ob 15.00 pogrebna sveta maša in ob 16.00 pogrebna slovesnost na bizoviškem pokopališču.

Ivan Korošec, rojen leta 1924 v Bizoviku, je eden velikih pričevalcev travmatične slovenske zgodovine. Kot 17 letni gimnazijec se je po razočaranju nad revolucijo pridružil prvi nacionalni ilegali in domobrancem. Ob koncu vojne se je s soborci umaknil na Koroško in bil od tam vrnjen v Slovenijo. Kot po čudežu je preživel Teharje in se uspel prebiti najprej do doma in nato čez mejo v Avstrijo. Od tam je kasneje emigriral v Argentino.

Čutil je, da ga je Bog rešil z nalogo, da priča o slovenskih domobrancih, ki so bili s prevaro vrnjeni in so nato umirali v breznih, jamah in rudniških jaških. O tem je napisal tudi več knjig.

Dočakal je uresničitev tisočletnega slovenskega sna – svobodno Slovenijo. Vrnil se je v domovino, kjer je v ustvarjanju užival njene lepote.

Ivan Korošec je bil 28. junija letos še med pričevalci na 22. Taboru Slovencev po svetu, ki ga je pripravilo izseljensko društvo Slovenija v svetu. Vabljeni, da znova preberete in poslušate njegovo pričevanje Begunska pot Ivana Korošca.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...