Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Tisoč in ena noč

| 31.07.2015, 14:11 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza, Mladinski center na Rebrci in Katoliška otroška mladina so letos pripravili že 36. Teden mladih umetnikov. Več kot sto otrok od šestega do dvanajstega leta starosti se je v dveh tednih srečalo z umetniškim delom.

Kot nam je povedal Sabina Anderwald v imenu Krščanske kulturne zveze, je bilo med otroki tudi deset udeležencev iz Slovenije. Prva izmena je potekala od 20. do 25. julija, druga pa do 27. julija do 1. avgusta. Ob zaključku pripravijo posebno prireditev. Začne se s sveto mašo, kjer otroci sodelujejo s petjem nadaljuje pa z razstavo nastalih del in lutkovno predstavo.

Tematika letošnjega srečanja je Tisoč in ena noč. Otroci so se skozi glasbo, petje, likovno izražanje in drugo pod vodstvom priznanih umetnic in umetnikov z avstrijske Koroške in Slovenije urilo v raznih umetniških strokah.

Ustvarjali so lutke, risali na porcelan, izdelovali sliko iz mavca, sliko na platno, slikali na stene, spoznali tehniko suha igla, izdelali lampijone in dekoracije z naravni materiali.

Ustvarjanje na tednu mladih umetnikov na Rebrci
Ustvarjanje na tednu mladih umetnikov na Rebrci © KKZ

Na tednu mladih umetnikov na Rebrci
Na tednu mladih umetnikov na Rebrci © KKZ

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.