Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rast 44 (foto: Rast 44 na Facebooku)
Rast 44

Rast XLIV v Sloveniji

| 28.07.2015, 13:57 Matjaž Merljak

Pred dnevi je svoj enomesečni obisk v Slovenji sklenila skupina Rast XLIV. To so maturantje iz Argentine, ki so bili na obisku domovine svojih dedkov in babic ob zaključku srednješolskega tečaja v Buenos Airesu. Med 24-imi maturanti jih je bila polovica prvič v Sloveniji.

To so Slovenci tretje in četrte generacije iz Argentine, ki so osem let obiskovali sobotne osnovne šole v slovenskih domovih v Buenos Airesu, zadnjih pet let pa so ob sobotah popoldne obiskovali srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bakuka v Slovenskih hiši v središču argentinske prestolnice. Rast je kratica za Roj abiturientov srednješolskega tečaja. Letošnja generacija je že štiriinštirideseta.

Mlade so na obisku spremljali Julka Furlan, Erik Oblak in Pavel Brula, ki je bil tudi naš sogovornik. Povedal je, da so maturantje štirinajst dni obiskovali poletno šolo slovenskega jezika, nato so bili nekaj dni pri sorodnikih, nazadnje pa so si še skupaj ogledali nekaj krajev: Bled, Brezje, Škocjanske jame, Kočevski Rog, avstrijsko Koroško, Benetke ... osvojili so tudi Triglav. Na vzpon so se tudi pripravljali s p. Marjanom Žvanutom. Na poti domov so se ustavili še v Rimu. Srečali so se tudi z nadškofom Zoretom. Prosili so ga za duhovnike, ki jih v Argentini zelo potrebujejo. „Nekaj je obljubil,“ je povedal Pavel Brula.

Rast 44 na Triglavu
Rast 44 na Triglavu © Rast 44 na Facebooku

Del njihovega obiska so bili tudi nastopi. Prvič so nastopili na 22. Taboru Slovencev po svetu v Šentvidu nad Ljubljano, nato še v Šentjoštu, na Ptuju na prireditvi Dobrodošli doma, v Ljubljani v sklopu poletne šole in zadnji dan bivanja v Sloveniji še v Vipavi.

Rast 44 na Taboru Slovencev po svetu
Rast 44 na Taboru Slovencev po svetu © Matjaž Merljak

Svoje vtise so z besedami in fotografijami beležili tudi na Facebooku.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...