Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Pod lipami o slovenstvu pod Višarjami

| 23.07.2015, 07:54 Matjaž Merljak

Kulturni center Lojze Bratuž iz Gorice in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič danes (v četrtek, 23. julija 2015) ob 20.30 v Kulturnem centru Lojze Bratuž na Drevoredu 20. septembra 85 v Gorici (V.le XX Settembr 85) pripravljata večer Srečanje pod lipami, ki bo posvečen slovenski narodni skupnosti, ki živi v Kanalski dolini.

V Gorico bodo prišli štirje predstavniki tega prelepega koščka našega prostora, ki delujejo na različnih področjih in bodo pobliže spregovorili o življenjskem utripu slovenskega človeka, ki živi pod Višarjami.

Kanalska dolina, ki leži na tromeji, kjer se srečujejo štiri narodnosti, ima posebno zgodovino, ki se razlikuje od drugih predelov Furlanije-Julijske krajine, ki so posejani s slovenskim življem. Posebno je tudi njeno slovensko narečje, družbeno-politična slika ponuja zanimive iztočnice za pogovor, o delovanju kulturnih sredin in drugih družbenih dejavnikov pa je le poredko govor na javnih srečanjih na Goriškem in Tržaškem.

Protagonisti goriškega večera bodo kulturna delavka iz Ukev Anna Wedam, ki deluje pri slovenskem združenju Don Mario Cernet, prizadeva si za ohranjanje domačih verskih in ljudskih navad, še posebej v Ukvah. Aktivno si prizadeva za sistemsko uvedbo slovenščine v šolski sistem Kanalske doline, prisotne bo pobliže seznanila tudi s prisotnostjo slovenskega jezika v javni upravi.

Osvaldo Errath vodi cerkveni pevski zbor iz Ukev in se zavzema za ohranjanje in vrednotenje slovenskega petja med dvojezičnim bogoslužjem v ukovški farni cerkvi in med Slovenci v Kanalski dolini nasploh. Z Anno Wedam pripravlja za radio Trst A tudi radijsko oddajo o Slovencih v Kanalski dolini Tam, kjer teče bistra Bela.

Žabničanka Maria Moschitz, ki poučuje na trbiški srednji šoli, že veliko let sodeluje pri projektih za ohranjanje kulturnega izročila Kanalske doline, bo prebrala nekaj tekstov v ziljskem slovenskem narečju, ki se govori v Kanalski dolini, na avstrijskem Koroškem in v Ratečah.

Mladi časnikar iz Ovčje vasi Luciano Lister je diplomiral iz slovenščine in nemščine na videmski univerzi, deluje pri združenju Don Mario Cernet, je dopisnik iz Kanalske doline za petnajstdnevnik Dom, urednik štirijezičnega portala kdajkam.eu in poroča iz Kanalske doline za radijsko oddajo Okno v Benečijo. Sodeluje tudi s čedajskim Združenjem Blankin.

Na večeru bo predstavljena splošna zgodovinska in geografska slika Kanalske doline, današnjih utrip slovenskih vasi, prisotnost slovenskega jezika v javnosti in med ljudmi, govor bo o slovenskih navadah in petju, o šoli in krajevnih upravah ter o izzivih današnjega časa.

Z gosti se bo pogovarjal dr. Bernard Špacapan.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.