Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dobrodošli doma 2015

| 03.07.2015, 14:23 Matjaž Merljak

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu jutri na Ptuju pripravlja 5. srečanje Dobrodošli doma. Že dopoldne bo na sporedu nekaj športnih srečanj, popoldne pa bo program na različnih lokacijah tega starodavnega mesta. Del srečanja bosta tudi sveta maša za izseljence in seja Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Že nocoj bo v okviru srečanja Dobrodošli doma v Ljubljani odprtje razstave fotografij in ogled kratkega filma o življenju rojaka Alojza Orla iz Pulja ter na Ptuju ogled igre Najstarejša obrt in na gradu Turnišče romantična komedija iLutka.

V jutrišnjem dopoldnevu se bo na Ptuju možno srečati z Mirstrom Simpatikusom oz. boksarjem Dejanom Zavcem, ob 10.00 se bo začel nogometni turnir športnikov, predstavnikov medijev in gospodarstvenikov iz zamejstva ter izseljenstva.

Popoldansko dogajanje bo na Mestnem trgu. Med nastopajočimi naglasimo Kulturno društvo Pavlova hiša iz Potrne in skupino slovenskih dijakov iz Argentine ter SKUD Triglav iz Stuttgarta in SD Drava iz Augsburga.

V prostorih Minoritskega samostana bo nastopil otroški zbor Melodija iz Bilčovsa.

Alenka Veber bo ob 14.00 v domu kulture Muzikafe predstavila 10-letno raziskovanje izseljevanja in knjige Franka Trohe. Na Magistratu bo Rafaelova družba pripravila razstavo arhivskih fotografij o slovenskih beguncih v Avstriji po letu 1945.

Ob 19.00 bo v cerkvi Sv. Petra in Pavla pri Minoritskem samostanu sveto mašo za izseljence daroval škof Peter Štumpf. Pri maši bo sodeloval pevski zbor Encijan iz Pulja.

Ob 11.00 bo na Ptujskem gradu seja Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, ki jo je sklical predsednik Vlade RS dr. Miroslav Cerar. Udeležil se je bo tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Seja je namenjena izmenjavi informacij o dejavnostih organizacij Slovencev po svetu in vprašanjem ter pobudam članov Sveta Vlade RS za Slovence po svetu.

V Hotelu Poetovio bo ob 16.00 srečanje gospodarstvenikov s člani Sveta Vlade RS za Slovence po svetu.

Celotni program srečanja najdete na spletni strani doborodoslidoma.si.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...