Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Helena Škrlec (foto: Osebni arhiv)
Helena Škrlec

Pregled domačih dogodkov od 24. do 31. julija 2015

Slovenija | 01.08.2015, 18:39

Po vročinskem je našo državo v minulem tednu zajel nevihtni val, ki je povzročil tudi nekaj manjših nevšečnosti, a je dež predvsem namočil suho zemljo in ohladil ozračje. Na političnem parketu je medtem temperaturo še naprej dvigoval arbitražni spor med Slovenijo in Hrvaško. Vernike pa je razveselila novica, da je prefekt vatikanske kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, upokojena nadškofa Antona Stresa in Marjana Turnška obvestil, da se lahko brez omejitev vključita v pastoralno in ostalo življenje Cerkve, kot to predvidevajo splošna in posebna določila.

Cerkev med nami

Po dveh letih, ko sta bila nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek upokojena zaradi znanih mariborskih dogodkov, sta v teh dneh iz kongregacije za škofe dobila že pričakovan dopis o prenehanju njunega obdobja prepovedi javnega pastoralnega delovanja. Spet imata pravico do škofovskih insignij, to je škofovskih znamenj, in po dogovoru z novima ordinarijema tudi pravico do vodenja raznih škofovskih opravil, kot so birme. Tako bosta lahko spet po svojih močeh in sposobnostih prispevala svoj delež pri pastoralnem poslanstvu in rasti Božjega kraljestva. "Kot upokojena nadškofa bosta spet aktivna in polnopravna člana tudi v Slovenski škofovski konferenci. Znotraj nje bosta lahko opravljala nekatere zaupane dolžnosti. Nadškof Turnšek pa bo lahko znova tudi profesor dogmatike na Teološki fakulteti, česar bodo veseli predvsem slušatelji," je povedal predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan. Pojasnil je, da je sem že pred časom zaprosil za njuno vnovično angažiranje. "Dokončno pa sta se o tem dogovorila njuna zdajšnja ordinarija, nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl ob sprejemu palija konec junija v Rimu." Škof Glavan je prepričan, da so tako kot škofje tudi verniki zelo veseli tega dovoljenja, ki je prišlo iz Rima. "Slovenska škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči in z novim razpoloženjem," je dejal škof Glavan. Popolne normalizacije položajev nadškofov Stresa in Turnška, kot razume sporočilo iz Vatikana, je vesel tudi moralni teolog Ivan Štuhec. "Seveda nista ordinarija ampak sta upokojena nadškofa in se lahko vključujeta v strukturo Cerkve tako kot se bodo škofje med seboj dogovorili," je spomnil tudi on. Meni, da je za Cerkev v Sloveniji to spodbudno. "Nenazadnje tudi zato, ker smo bili vsi prepričani, da se je obema v tej zgodbi zgodila tudi določena krivica. S tem se del te krivice, ki smo jo videli iz našega zornega kota iz Cerkve v Sloveniji in iz položaja, ki smo ga neposredno doživljali, delno popravlja," je še dodal.

Novica o statusu nadškofov Stresa in Turnška je vernike razveselila na god svetega Ignacija Lojolskega. Ta dan je bilo še posebej slovesno v Dravljah, kjer sta pater Primož Jakop in pater Peter Rožič izrekla slovesne zaobljube. Mašo je daroval provincial jezuitov pater Ivan Bresciani. Kot je povedal za naš radio, omenjeni svetnik želi jezuite, ki so zelo navezani na Jezusa, ki vsako leto opravljajo duhovne vaje, vsak dan duhovno presojanje in razločevanje duhov. "Želi jezuita, ki je tudi občutljiv do bližnjega, še posebej do revnih, do tistih, ki nimajo nikogar, ki bi jih vzel resno, ki bi se zanimal zanje. Želi jezuita, ki bi bil poslušen do tistih, ki potrebujejo pomoč."

Do ubogih v najrevnejših delih sveta so poslušni številni naši misijonarji. Vsako leto se zadnjo nedeljo v juliju v različnih krajih Slovenije srečajo člani Misijonske molitvene zveze. Po svetih mašah sledijo pogovori z misijonarji. Z območja Štajerske in Pomurja so se tako prejšnjo nedeljo zbrali v Hočah, z Gorenjske in Dolenjske v Šmarci pri Kamniku, s Primorske pa v Logu pri Vipavi. Tam je bogoslužje vodil upokojeni koprski škof Metod Pirih, ki je v pridigi spregovoril o pomenu molitve, s katero člani zveze podpirajo slovenske misijonarje po vsem svetu. "Molitev je govorjena vera. Molitev je v besedah izraženo upanje. Molitev je v pogovoru z Bogom izpovedana ljubezen." Ob tem povejmo, da zveza šteje že več kot 1.400 članov, ki vsak dan darujejo svoje molitve in trpljenje za misijone.

Tako imenovano Krištofovo nedeljo je zaznamovala tudi misijonska akcija Miva. Po župnijah so blagoslavljali vozila, ob tem je stekla prostovoljna nabirka za misijonska vozila. Da bi misijonarji lahko dosegli oddaljene kraje in naselja, da bi lahko poskrbeli za lačne, da bi lahko tudi gradili šole, vrtce, ambulante, zavetišča, mostove in ceste, nujno potrebujejo prevozna sredstva - to so vzdržljivi avtomobili, motorna kolesa, ambulantna vozila, traktorji, tovornjaki, kombiji … Akcija Miva je tako tudi letos na Krištofovo nedeljo vse voznike vabila k darovanju za vsak srečno prevoženi kilometer. Kot nam je povedal ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Stane Kerin, lahko misijonarji z našimi darovi, ki omogočajo nakup primernega vozila, dobesedno rešujejo življenja. "Večkrat mi misijonarji pripovedujejo, kako so rešili ženo, pri kateri je bilo treba narediti carski rez. Če ne bi imeli avtomobila, ceste so slabe, bi umrla ona - žena, mati in otrok." Misijonsko središče Slovenije je lani uresničilo 27 projektov v vrednosti več kot 450.000 evrov.

Politika in gospodarstvo

Po škandalu s prisluhi je Slovenija namesto Jerneja Sekolca, ki je odstopil, za svojega novega arbitra sodišča v Haagu, ki bo določil mejo s Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama. Premier Miro Cerar je dejal, da je naša država s tem posrkbela za neovirano nadaljevanje dela arbitražnega sodišča. A Hrvaška vseeno vztraja, da arbitraže ni več mogoče nadaljevati. Uresničila je grožnjo o začetku postopka za prekinitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo, saj naj bi naša država bistveno kršila določbe tega dokumenta. Takšen sklep je najprej izglasoval sabor, nato ga je potrdila vlada v Zagrebu in našemu zunanjemu ministrstvu poslala diplomatsko noto o tej odločitvi. Razrešila je že tudi svoji agentki pri arbitražnem sodišču, s položaja pa je odstopil hrvaški arbiter Budislav Vukas. Hrvaška tako ni poslušala opozoril arbitražnega sodišča, naj se strani vzdržita dejanj, ki bi lahko poslabšala spor in ogrozila njegovo delo, niti se ni ozirala na zaskrbljenost Evropske komisije, ki realne alternative arbitražnemu postopku v tem primeru ne vidi. Da bi iskanje novih poti pomenilo vrnitev k stari praksi nezaupanja in nesporazumov med državama, je v poslanici poudaril naš predsednik Borut Pahor. "Nikoli več se ne bi rad vrnil v tako razpoloženje javnosti, ko je miroljubna in dobrososedska politika označena za neumno. Bilo je prehudo in prenevarno." Po njegovem imamo vsi, ki verjamemo v mir in prijateljstvo, odgovornost, da se znova potrudimo za vzpostavitev in okrepitev medsebojnega zaupanja. "To nikoli ni lahko, vedno je težko, vendar je dobro in na koncu lepo." Dejal je še, da zaupanje ni samoumevno, ampak si je treba zanj iskreno prizadevati. "Verjamem v prijateljstvo, ker je to edino, kar si za prihodnost zaslužimo mi in naši otroci."

Da so se njegovi dvomi ob sprejemanju arbitražnega sporazuma izkazali za pravilne, je za Radio Ognjišče dogajanje komentiral strokovnjak za pomorsko pravo Marko Pavliha. Prepričan je, da bi Slovenija mejno problematiko s Hrvaško morala urediti pred njenim vstopom v Evropsko unijo. "Arbitražni sporazum je sicer bil ena od možnih oblik rešitve spora, a je bil preslabo izpogajan. Bil je izpogajan pod pritiski ZDA, Evropske unije in še koga. A takrat smo imeli škarje in platno, da dobimo tisto, kar želimo dobiti, dokler Hrvaška ne postane članica Evropske unije." Če trenutne godlje, kot ji pravi, državi ne bosta mogli rešiti, ne vidi druge možnosti, kot zamrznitev spora za deset, dvajset let.

Je pa naša država v preteklih dneh krepila odnose z Rusijo. Obiskal nas je njen premier Dmitrij Medvedjev, v pogovorih s slovenskimi predstavniki oblasti je bilo v ospredju gospodarsko sodelovanje. Medvedjev se je prejšnjo nedeljo tudi udeležil tradicionalne slovesnosti ob ruski kapelici pod Vršičem. Ob tem znamenju, ki spominja na tragične dogodke med prvo svetovno vojno, je z ostalimi govorci poudaril pomen miru in prijateljstva. Sporočilo miru so poslali tudi udeleženci medverskega srečanja na Bledu, ki je pospremilo spominsko slovesnost pri ruski kapelici. V Kranjski Gori pa je pri bogoslužju za ruske vojne ujetnike, ki so se ponesrečili pri gradnji ceste čez Vršič leta 1916, in padle v prvi svetovni vojni, podpredsednik Slovenske škofovske konference, škof Stanislav Lipovšek, spregovoril o ekumenskem duhu.

Vlada se je v preteklem tednu sešla na zadnji seji pred poletnim premorom, ki je bila maratonska. Premier in ministri so modrovali dolgo v noč ter na koncu med drugim sprejeli razrez odhodkov za pripravo predlogov proračunov za prihodnji dve leti. Razrez je oblikovan programsko, prednostna področja so poplavna varnost, zdravje, izobraževanje, sociala, pravosodje in infrastruktura. Končni predlog proračunov bo predvidoma sprejet 17. septembra. Posamezni resorji večinoma dobivajo nekoliko več kot letos, a minister za javno upravo Boris Koprivnikar vseeno meni, da v vladi tudi tokrat ni ministra, ki bi bil zadovoljen.

Zadovoljni pa so v Slovenskem državnem holdingu, Družbi za svetovanje in upravljanje, Triglav naložbah in Modri zavarovalnici. Vendarle so prodali stoodstotni delež proizvajalca športne opreme Elan. Kupca sta Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises. Begunjski družbi naj bi omogočila nadaljnji obstoj ter dokončno ureditev razmerij s finančnimi in ostalimi upniki.

Prav tako so veseli v občini Bovec. Od ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo so namreč končno prejeli sklep o dodelitvi sredstev za financiranje sanacije žičniških naprav na smučišču Kanin v višini nekaj manj kot 6 milijonov evrov. Na razpis za izbiro izvajalca teh del se je prijavil en ponudnik, z njim se še pogajajo, pogodbo naj bi podpisali v prihodnjih dneh.

Bovec je gostil tudi začetek 20. letnega tabora SDS, ki bo trajal do prihodnje nedelje. Udeležence je nagovoril strankin predsednik Janez Janša in napovedal vnovično zmago SDS. Kot je poudaril, je stranka zdaj močnejša kot kadarkoli prej. V Sloveniji s tem, kje smo in kaj imamo, po janševem prepričanju ne moremo biti zadovoljni. Kot je dodal, zato potrebujemo alternativo. "SDS je sposobna ponuditi to alternativo, preizkušeno alternativo. Tisto, kar je delovalo, kar deluje. To, kar je delalo dobro pri nas in kar dela dobro drugod po svetu, kjer so na oblasti stranke podobne usmeritve, kot je naša." Kritičen je bil do medijev, po njegovih besedah selektivno poročajo o dogajanju tako v tujini kot doma. "Treba se je zavedati, da volivci, ki niso obveščeni o dejanskem stanju, ne morejo razumno voliti. Resnična, pravočasna in objektivna informacija je temeljni pogoj za to, da demokracija v neki državi deluje. Če ljudje poznajo zgolj eno plat zgodbe ali pa sploh nobene, se zelo težko pametno odločajo in jih ni mogoče kriviti." Janša meni, da Slovenija potrebuje izbiro, ki je zdaj praktično ni. Pojasnil je, da so prav zato napori SDS usmerjeni v vzpostavitev konkurenčnosti tudi na medijskem področju.

Družba in kultura

Na praznik Marijinih staršev, svetih Joahima in Ane, je Ustanova Anin sklad pripravila srečanje družin v Dolenjskih Toplicah. Kljub dežju je prišlo približno 700 ljudi iz več kot 90 družin. Najprej so zbrali pri sveti maši, ki jo je daroval škof Glavan. Spomnil je, da omenjena ustanova podpira družine, ki so se odločile za več otrok. "Družine Aninega sklada pričujete, da za srečo družinskega življenja ni potrebna stalno bogato pogrnjena miza, obložena z zrezki in narezki ter vsemi ostalimi dobrotami. V družini so pomembnejši medsebojni odnosi, ko imamo drug za drugega dovolj časa, dovolj ljubezni, prozornosti." V nagovoru po evangeliju je obsodil potrošništvo in povabil k delitvi dobrin. "Če bi vsak pomagal drugemu, bi bili vsi deležni pomoči." Prosil je tudi za čim več takšnih družin, ki bodo znale s svojo socialno krščansko širino pomagati drugemu in tudi reševati socialne probleme, da bi naša družba postajala civilizacija ljubezni. Geslo tokratnega srečanja družin Aninega sklada je namreč vabilo k dobroti. "Predvsem se se vse vrti okoli dobrote. Kako smo lahko dobri, kako smo lahko še boljši. Kaj pomeni v družini, če si dober, kljub temu da imaš težave ali pa da se s čim ne strinjaš. Kako lahko pomagaš bratu, sestri, mami, očetu, drug drugemu. Nenazadnje vemo, da se z dobroto premaga marsikatero težavo. Če jo vzameš z dobre plati, je hitro rešljiva, ko pa se začneš zapletati ali protestirati, je že malo težje," je spomnila predsednica uprave ustanove Marija Šterbenc. V Anin sklad je vključenih približno 350 družin, ki imajo skupaj več kot 2.000 otrok, od tega jih redno mesečno finančno pomoč dobiva približno 150. Ustanova družinam pomaga tudi s predavanji, svetovanji, usmerjanji ter predvsem z izmenjavo izkušenj in dobrih praks.

Prejšnji konec tedna je godoval tudi sveti Jakob starejši. Slovesno je bilo v Dobrovniku v Prekmurju, saj je ta apostol zavetnik tamkajšnje župnijske cerkve. Po dolgih letih so obudili tradicijo Jakobovega sejma, medse pa so ob tej priložnosti povabili škofa Antona Jamnika. Ker na območju župnije živi tudi večje število vernikov madžarske manjšine, so bile svete maše na praznik tako v slovenskem kot tudi v madžarskem jeziku. Škof Jamnik pa je v pridigi poudaril pomen pristnega in iskrenega dialoga med pripadniki različnih narodov, kultur in verstev. "Če so naši odnosi takšni, če imajo to izhodišče, lahko oblikujemo pristne, lepe, ustvarjalne medsebojne odnose in je tudi naša kakovost bivanja drugačna."

Na god svetega Jakoba starejšega je v ljubljanski cerkvi, ki je posvečena temu apostolu, 15 let delovanja praznovalo Društvo prijateljev poti svetega Jakoba. Slovesno bogoslužje je vodil nadškof Stanislav Zore, ki je članom društva ob obletnici tudi čestital. "Pomembno je, da z oziranjem v preteklost in z odkrivanjem vsega dobrega in pozitivnega v preteklosti znamo živeti sedanjost, oplemenititi sedanjost in ji dati globlji pomen, globljo vsebino, hkrati pa biti naravnani v prihodnost," je opozoril. Ob 15-letnici društva sta izšla prenovljena vodnika po slovenski Jakobovi poti. Za kolesarje sta ga napisala zakonca Štefanič, peš vodnik sta pripravila zakonca Rigler. Oba vodnika opozarjata tudi na slovensko kulturno in naravno dediščino ob poti.

Poslovila se je dolgoletna voditeljica in urednica kmetijskih oddaj na Radiju Slovenija Ivanka Polanec. V oddaji Naš gost nam je pred štirimi leti povedala, da je bil radio njena ljubezen na prvi pogled. Tej ljubezni je ostala zvesta, dokler ji je to dopuščalo zdravje. Zadnji kmetijski nasvet je pripravila 8. decembra 2009, to rubriko, ki je bila ena najbolj poslušanih, pa je urejala celih 24 let. "Delo moraš imeti rad, delati moraš s srcem in pošteno, človeka moraš gledati v oči," je rada v vedno iskrivih pogovorih zaupala svoj življenjski moto in to kot svojo izkušnjo izročala tudi naslednikom.

Družina Slavka Avsenika bo kljub njegovi nedavni smrti tudi letos izpeljala narodnozabavni Festival Avsenik. Kot je zapisala v sporočilu za javnost, si je namreč zadnja leta najbolj želel, da bi njegova glasba šla naprej tudi takrat, ko njega več ne bo. Njegov rojstni kraj Begunje bo tako od 21. do 23. avgusta gostil številne ljubitelje te glasbene zvrsti, pričakujejo več kot 6.000 domačih in tujih obiskovalcev. Prisluhnili bodo lahko več kot 30 izvajalcem. Festival bo med drugim zaznamoval 60-letnico nastanka Avsenikove največkrat predvajane instrumentalne skladbe Na Golici.

Posebno priznanje za 50-letno umetniško sodelovanje je na nedavnem 54. mednarodnem tekmovanju pevskih zborov v Gorici prejel slovenski dirigent Marko Munih. Na festivalu je sodeloval kot član žirije.

Šport

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v evropski ligi vse bližje uvrstitvi na zaključni turnir. Zmagala je vseh sedem do minulega petka igranih tekem, zadnjič je s 3:0 slavila nad Romuni in s tem obdržala prvo mesto v svoji skupini.

Slovenska košarkarska reprezentanca pa je začela niz desetih prijateljskih tekem, ki sodijo v priprave na evropsko prvenstvo v Zagrebu. V Kidričevem je premagala Novo Zelandijo s 73:68.

Celje gosti evropsko košarkarsko prvenstvo za dekleta do 18 let. Za eno od prvih presenečenj je poskrbela naša reprezentanca, ki je na krilih glasnih navijačev najprej z 72:56 ugnala srbsko izbrano vrsto. V drugem krogu so Slovenke porazile še Madžarke z 71:50 in si tako zagotovile vstop v drugi del tekmovanja.

Na domačem evropskem prvenstvu z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico sta ljubitelje tega športa razveselila strelca Rajmond Debevec in Boštjan Maček. Prvi je osvojil srebro in bron v streljanju z velikokalibrsko puško, drugi je bil bronast v trapu in si s tem priboril tudi nastop na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Braziliji.

Na Poljskem se je začela poletna velika nagrada v smučarskih skokih. Naši fantje Peter Prevc, Nejc Dežman, Jaka Hvala in Jurij Tepeš so na ekipni tekmi zasedli šesto mesto. Zmage so se veselili gostitelji.

Navdušujejo pa tudi slovenski športniki na olimpijskem festivalu evropske mladine v Gruziji. Medalje vseh leskov osvajajo v plavanju, teku, troskoku in judu.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...