Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pri prenovi objekta na Počku sodelovali ameriški vojaki

Slovenija | 02.08.2015, 09:30

Na Bilah so v minulem tednu odprli prenovljen objekt, ki ga bo Slovenska vojska uporabljala ob svojih urjenjih na vadišču Poček. Pri delih je pomagalo približno 30 ameriških vojakov, gradbeni material in stavbno pohištvo so zagotovila naša podjetja.

V objektu, ki je bil v slabem stanju, so bili nekoč hlevi in veterinarska postaja lipiške konjušnice, pred tem pa je bil v lasti stiškega samostana. Ker je razglašen za kulturno dediščino pod spomeniškim varstvom, je bilo treba pri obnovi upoštevati ustrezno zakonodajo na tem področju. V juliju so bila opravljena temeljna vzdrževalna dela - obnovljen je bil del zunanjosti, zamenjana vrata, v notranjosti nameščena montažna tla, popravljeni žlebovi in položena električna napeljava. A to še ni vse. Kot pojasnjuje stotnik Aleš Kesič, bo v prihodnje najpomembnejša naložba streha. "Do zdaj ni bila toliko pomembna, saj je bil objekt skladišče za neobčutljiv material. A po novem bodo tu pisarne, zato streha ne sme puščati."

Prenovljeni objekt bo namenjen rednemu delu Slovenske vojske - pri različnih vajah in usposabljanjih, tudi mednarodnih. "To pomeni, da bodo štabi tu lahko izvajali štabne funkcije, poleg tega bodo lahko imeli skladiščne prostore, pozneje bo notri uprava osrednjega vadišča Poček," je povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak.

Na območju vadišča Poček naj bi po državnem prostorskem načrtu stalo še več stavb, nekaj tudi na Bilah. "Vendar zaradi trenutne finančne situacije ni verjetno, da bodo grajene v bližnjih letih," je še dodal Kesič. Prav tako bo treba popraviti ceste na tem območju.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...