Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Elan ima novega lastnika, zaposleni upajo na stabilno prihodnost

Slovenija | 31.07.2015, 16:10 Andrej Šinko

Slovenski državni holding je z drugimi lastniki Elana z družbama Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises Limited podpisal pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža najbolj znanega slovenskega proizvajalca športne opreme. Kupca naj bi zagotovila tudi 12 milijonov evrov sredstev, kolikor mora družba vrniti nedovoljene državne pomoči. Zaposleni v Elanu pa upajo, da bo ohranjena proizvodnja v Begunjah.

Poleg Slovenskega državnega holdinga, ki je imel v lasti dobrih 49 odstotkov Elana, so svoje deleže prodali še Triglav naložbe, DSU in Modra zavarovalnica. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je poudaril, da so se pri prodaji, trudili rešiti situacijo, ki je nastala z odločbo Evropske komisije, da mora slovenska družba vrniti nedovoljeno državno pomoč. Ob tem je dodal, da so želeli omogočiti nadaljnji obstoj družbe in ohranitev čim večjega števila delovnih mest. Kljub temu je bil Elan prodan družbi, ki je znana po odkupu dolga podjetij tik pred ali v stečaju, in to predvsem v razvijajočih se gospodarstvih, ter poznejši donosni prodaji tega premoženja. Član uprave Elana Leon Korošec poudarja, da so s tem, ko družba vstopa v zadnjo fazo prodajnega postopka, ustvarjeni pogoji za stabilizacijo poslovanja in zelo dobri nastavki za ambiciozen razvoj družbe v prihodnje.

Prodajna pogodba med drugim vključuje zaveze, ki se nanašajo na spoštovanje delovne zakonodaje, veljavnih kolektivnih pogodb in ohranitev slovenskega jezika kot jezika komuniciranja z zaposlenimi. Vključuje pa tudi zaveze, ki se nanašajo na prizadevanje za ohranitev sedeža družbe v Sloveniji, za prestrukturiranje družbe z namenom zagotoviti njeno nadaljnje preživetje, izboljšanje njene učinkovitosti in nadaljnjega razvoja ter ohranjanje socialnega dialoga z zaposlenimi v skladu s slovensko delovno zakonodajo.

Zaposleni v begunjskem Elanu so zadovoljni, da se je prodajni postopek vendarle končal. Predsednik Elanovega sindikata Dušan Ferjan pa upa, da bo novi lastnik ohranil proizvodnjo v Begunjah, v Elanu pa videl potencial in zagotovil normalno financiranje proizvodnje. Ta sicer sedaj teče nemoteno. Podjetje pa ima še posebej na smučarskem programu dovolj naročil in dela.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...