Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
škof Andrej Glavan (foto: Tomaž Celarec)
škof Andrej Glavan

Predsednik SŠK Glavan: Škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči

Slovenija | 31.07.2015, 14:05

"Tako škofje in prepričan sem, tudi verniki, smo tega dovoljenja, ki je prišlo iz Rima zelo veseli. Slovenska škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči in z novim razpoloženjem," je odločitev Kongregacije za škofe, ki dovoljuje javno pastoralno delovanje upokojenima nadškofoma Antonu Stresu in Marjanu Turnšku za Radio Ognjišče komentiral predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan.

Izjavo škofa objavljamo v celoti: "Po natanko dveh letih, ko sta bila nekdanja nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek upokojena zaradi znanih mariborskih dogodkov, sta v teh dneh dobila iz kongregacije za škofe že pričakovan dopis, da se je končalo njuno dveletno obdobje prepovedi javnega pastoralnega delovanja. Sedaj imata spet pravico do škofovskih insignij, to je škofovskih znamenj in po dogovoru z njunima novima ordinarijema tudi pravico do vodenja raznih škofovskih opravil, kot so birme. Kot upokojena nadškofa bosta spet aktivna in polnopravna člana tudi v Slovenski škofovski konferenci. Znotraj nje bosta lahko opravljala nekatere zaupane dolžnosti. Nadškof dr. Turnšek pa bo lahko ponovno tudi profesor dogmatike na Teološki fakulteti, česar bodo veseli zlasti slušatelji.

V imenu Slovenske škofovske konference sem že pred časom zaprosil za to ponovno angažiranje, dokončno pa sta se o tem dogovorila njuna sedanja ordinarija, nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl ob sprejemu palija konec junija v Rimu.

Tako škofje in prepričan sem, tudi verniki, smo tega dovoljenja, ki je prišlo iz Rima zelo veseli. Slovenska škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči in z novim razpoloženjem."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.