Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Starejši (foto: Klemen Medved)
Starejši

Upokojencem s pokojnino do 750 evrov ta mesec izplačan tudi letni dodatek

Slovenija | 30.07.2015, 17:29

Upokojenci s pokojnino do 750 evrov bodo zadnji dan tega meseca skupaj z julijsko pokojnino prejeli tudi letni dodatek. Ta za upokojence pomeni podobno, kot za zaposlene pomeni regres. Izplačan bo v štirih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine. Najvišji bo 390 evrov, najnižji 140 evrov.

Do letnega dodatka je tokrat upravičenih skupno skoraj 488.500 ljudi - nekaj več kot 469.500 je upokojencev, skoraj 19.000 je tistih, ki prejemajo nadomestila iz invalidskega zavarovanja in niso zaposleni. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje jim bo skupaj izplačal nekaj več kot 105,7 milijona evrov.

Prejemniki pokojnine v znesku do 414 evrov bodo dobili najvišji letni dodatek, to je 390 evrov. Tistim s pokojnino med 414 in 518 evrov bo pripadlo 250, tistim s pokojnino med 518 in 622 evrov pa 190 evrov letnega dodatka. Najnižji dodatek, 140 evrov, bodo dobili prejemniki pokojnine, ki je višja od 622 evrov, a ne presega 750 evrov. Tako kot lani bodo pri upoštevanju višine posameznikove pokojnine sešteli znesek osebne in dela vdovske pokojnine. Prav tako bodo pri prejemnikih družinskih pokojnin, ki jim je ta izplačana tudi po drugem roditelju, sešteli zneska obeh. Če seštevek ne presega 750 evrov, bodo dobili letni dodatek.

Prejemnikom invalidskega nadomestila do 622 evrov pripada letni dodatek v višini 190 evrov, tisti z invalidskim nadomestilom, ki je višje od 622 evrov, a ne presega 750 evrov, bodo dobili letni dodatek v višini 140 evrov.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...