Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Na jugovzhodu države za več preventive v cestnem prometu

Slovenija | 30.07.2015, 10:46

Varnost na slovenskih cestah se je julija poslabšala. Medtem ko so junija zaznali njeno izboljšanje za desetino, pa je julija na cestah umrlo kar 26 ljudi, letos pa so ceste terjale že 70 življenj. Med varnostno najbolj ogroženimi regijami sta jugovzhodna Slovenija, kjer je na cestah letos umrlo sedem ljudi, in savinjska regija.

Predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko je na novinarski konferenci v Novem mestu povedala, da je največ umrlih sodilo v ranljivo skupino udeležencev v cestnem prometu, najpogostejša vzroka nesreč pa sta bila neprilagojena hitrost vožnje in izsiljevanje prednosti.

Na agenciji so se zavzeli za okrepitev preventivne dejavnosti in pozvali pristojne območne službe, še posebej v obeh varnostno najbolj kritičnih regijah, k skupnemu ukrepanju.

Predstavnik Policijske uprave Novo mesto Željko Zrilić je pojasnil, da delo policistov prilagajajo prometno-varnostnim razmeram. Poleg rednih dejavnosti pa je za preostanek julija in avgust napovedal poostreni nadzor cestnega prometa, predvsem za enosledna vozila.

V drugi polovici avgusta bodo policisti preverjali tudi hitrost vožnje in voznike opozarjali na skorajšnji začetek novega šolskega leta. Glede prometne varnosti šolarjev je dejal, da se je ta v zadnjih dveh letnih bistveno popravila. Zadnja leta so namreč izvedli vrsto poostrenih nadzorov, pri katerih so veliko nepravilnosti ugotovili predvsem pri organiziranih prevozih.

Novomeški podžupan Boštjan Grobler je poudaril zavzemanje za varnost kolesarjev in otrok, ki so najbolj ogrožena skupina v cestnem prometu. Ob tem je za izboljšanje prometne varnosti v novomeški občini napovedal vrsto infrastrukturnih projektov.

Marinkova se je dotaknila tudi varnosti na slovenskih avtocestah oz. problema vožnje v nasprotno smer. Kot je dejala, so policijo in prometno-informacijski center lani obvestili o 199 tovrstnih primerih, našli pa so le 23 kršiteljev.

Sicer pa Družba za avtoceste v RS (Dars) pripravlja študijo, s katero bodo skušali določiti ključne skupine kršiteljev. Med temi že zdaj ugotavljajo veliko starejših voznikov, voznike pod vplivom alkohola ali mamil in mladih objestnežev. Agencija za varnost prometa hkrati pripravlja projekt Sožitje, s katerim za bolj varno vožnjo po avtocestah osveščajo predvsem starejše. Pri izpeljavi projekta so se povezali z Darsom, Rdečim križem, policijo, zvezo upokojencev, društvi in gasilci, je še povedala Marinkova.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...