Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje družin Aninega sklada v Dolenjskih Toplicah (foto: Splet)
Srečanje družin Aninega sklada v Dolenjskih Toplicah

Na srečanju družin Aninega sklada v Dolenjskih Toplicah tokrat o pomenu dobrote

Slovenija | 26.07.2015, 22:03

Ustanova Anin sklad je na god svete Ane pripravila srečanje družin v Dolenjskih Toplicah. Tokrat je geslo dogodka vabilo k dobroti. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan.

Letošnje že 17. druženje v Dolenjskih Toplicah je kljub dežju povezalo 75 družin oziroma približno 500 staršev in otrok ter ostalih ljudi dobre volje. Udeleženci so se najprej zbrali pri sveti maši, ki so jo skupaj z družinami oblikovale sestre usmiljenke. Škof Glavan je spomnil, da je ustanova Anin sklad namenjena družinam, ki so se odločile za več otrok, da bi bile tako bolj zveste Božji volji in načrtom. "Družine Aninega sklada pričujete, da za srečo družinskega življenja ni potrebna stalno bogato pogrnjena miza, obložena z zrezki in narezki ter vsemi ostalimi dobrotami. V družini so pomembnejši medsebojni odnosi, ko imamo drug za drugega dovolj časa, dovolj ljubezni, prozornosti," je poudaril. Obsodil je potrošništvo in vse povabil k delitvi dobrin. "Če si delimo nebeški kruh, kako si ne bi morali deliti tudi zemeljskega, je zapisano že v enem prvih krščanskih spisov. Spomnimo se, da ni veselje v tem, da neke stvari imamo, ampak, če si jo podelimo, je zapisal tudi stari rimski senegal. Če bi vsak pomagal drugemu, bi bili vsi deležni pomoči," je dodal škof Glavan.

škof Andrej Glavan
Škof Andrej Glavan © Tomaž Celarec
"Z našimi skromnimi sredstvi ne bomo rešili socialnih problemov družbe. A prispevamo lahko k njeni humanizaciji. Ni odgovorov na vse dvome in strahove, lahko pa drug drugemu prisluhnemo in si podelimo upanje, ne moremo odvzeti trpljenja trpečim, moremo pa jokati z njimi. Vi, ki vzgajate velike družine, ki imate več otrok, ki se med seboj socializirajo in s tem poglabljajo čut za sočloveka, to vemo vsi, ki prihajamo iz večjih družin, tudi jaz sem rojen v družini z enajstimi otroki. Gotovo boste prispevali v zakladnico človeštva s svojim socialnim čutom največ, kar lahko daste. Zato danes prosimo, da bi bilo čim več takih družin, čim več tudi otrok, ki bodo znali s svojo socialno krščansko širino pomagati drug drugemu pa tudi reševati socialne probleme, probleme družbe, da bi tudi naša družba postala vedno bolj civilizacija ljubezni."

Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc je v izjavi za medije opozorila, da v zadnjih letih usiha število dobrotnikov, zato si ves čas prizadevajo v svojo sredo povabiti nove, ki bi želeli z mesečnim prispevkom družinam z več otroki pomagati. V ustanovo je vključenih približno 350 družin, ki imajo skupaj več kot 2000 otrok, od tega jih redno mesečno finančno pomoč dobiva približno 150. Ustanova družinam pomaga tudi s predavanji, svetovanji, usmerjanji, predvsem pa z izmenjavo izkušenj in dobrih praks. "Letos je geslo dobrota. Predvsem se se vse vrti okrog dobrote - kako smo lahko dobri, kako smo lahko še boljši, kaj pomeni v družini, če si dober, kljub temu, da imaš težave ali pa da se s čim ne strinjaš, kako lahko pomagaš bratu, sestri, mami, očetu, drug drugemu. Nenazadnje vemo, da se z dobroto premaga marsikatero težavo. Če to vzameš iz dobre plati, je hitro rešljiva, ko pa se začneš zapletati ali protestirati, je že malo težje," je povedala o geslu srečanja. Dodala je, da družine z več otroki znajo živeti med seboj in delati dobro. "Že to, da so družine del nas, ustanove Anin sklad, da vedo, da imajo pri nas oporo, da vedo, da so na pravi poti, da dobijo neko potrditev v to, da je prav, da imajo številčnejšo družino, je zelo veliko."

Marija Šterbenc
Marija Šterbenc © Alen Salihović

Danica Rihar, mama sedmih otrok je opozorila, da je v družini z več otroki izrednega pomena razporeditev časa. "Zelo pomembno je, da si ustvariš svoj dnevni ritem. Ko si v službi imaš začetek delovnega časa in konec določen, pri meni pa tega ni. Če si tega ne bi postavila sama, bi bilo verjetno marsikaj obrnjeno na glavo. Dan začnem z molitvijo skupaj z možem, zajtrkujeva skupaj, preberem tudi kakšno knjigo. Imamo veliko dela tudi na polju in vrtu. Kar se da, pridelamo doma, s tem zaposliš tudi otroke." Ustanova Anin sklad je po njenih besedah biser, srčika, ki povezuje. "Zelo smo hvaležni, da imamo Anin sklad, ker se tukaj srečamo družine enako mislečih, podpiramo drug drugega in smo prepričani, da smo na tej poti, ki nam jo je Bog začrtal, ki včasih ni lahka, a vemo, da je zmeraj nekdo, ki moli in misli na nas. Če smo pa mi veseli, pa lahko mi pomagamo tistim, ki so manj veseli ali pa se soočajo s preizkušnjami," je povedala Riharjeva.

Popoldanski program je bil namenjen kopanju v bazenih, druženju, športnim igram, delavnicam, medsebojnemu spoznavanju, izmenjavanju izkušenj in ostalim dejavnostim.

Igra ...
Igra ... © Alen Salihović
Staršem je Marjan Podobnik v imenu centra Grm Novo mesto predstavil tako imenovani Gospodarski grozd za podeželje in projekt Zaupanja vredno. Dogodek je bil tudi priložnost za srečanje z dobrotniki in podporniki.
... in veselo druženje
... in veselo druženje © Alen Salihović

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...