Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Obseg slovenskega morja, arbitražni sporazum. (foto: Zavod 25. junij)
Obseg slovenskega morja, arbitražni sporazum.

Bo prišlo do poenotenja slovenske politike o arbitraži?

Slovenija | 23.07.2015, 14:36

Predsednika države in vlade Borut Pahor in Miro Cerar upata, da bo sodišče kljub vsemu končalo svoje delo. Koalicija molči. Opozicija je previdna in opozarja na poenotenje. Strokovnjaki pa v en glas: Zadeva je zelo resna.

Odziv Pahorja in Cerarja

Predsednik Borut Pahor danes ni želel komentirati delovanja arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Hrvaško in Slovenijo, dejal pa je, da si želi, da bi sodišče delo končalo in bi Slovenija in Hrvaška uredili problem, ki je 18 let po nepotrebnem zastrupljal odnose med njima. V arbitražni sporazum je bilo z obeh strani vloženega ogromno dela, sodelovale so vlade, parlamenti, v Sloveniji tudi ljudje na referendumu, je v Žetalah, kjer je obiskal hribovsko kmetijo in pomagal pri ročnem spravilu krme, dejal Pahor v prvem odzivu na objavo pogovorov med slovenskim sodnikom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik.

Premier Miro Cerar je zatrdil, da ne on ne slovenska vlada nista bila seznanjena z razgovori, ki so potekali med slovenskim članom arbitražnega sodišča, ki določa mejo s Hrvaško, Sekolcem in agentko Drenikovo. Razgovori so bili po Cerarjevih ocenah neprimerni, zato pričakuje, da bosta oba za to prevzela odgovornost. Kot je dejal Cerar pred sejo vlade, je očitno, da nekdo, ki je povezan s hrvaško stranjo, uporablja vohunske metode, da bi vplival na arbitražo, kar se mu zdi nezaslišano. Premier sicer pričakuje, da bo po obstoječih pravilih, tako mednarodnih kot po arbitražni pogodbi, arbitražno sodišče delalo naprej in zaključilo svoje delo s sodbo, ki bo obvezujoča za obe strani.

Janša: Očitno režim v Sloveniji prisluškuje samo svojim državljanom

Medtem ko so v nekaterih parlamentarnih strankah še zadržani do komentarjev, se je prvak SDS Janez Janša odzval z več zapisi na Twitterju. Med drugim je zapisal: "Očitno režim v Sloveniji prisluškuje samo svojim državljanom." Podobno kot Janša je afero komentiral tudi predstavnik SDS za odnose z javnostmi Miro Petek, ki je prav tako na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je bil vložek v arbitražo "tako velik, da je povsem jasno, da so bile na delu hrvaške tajne službe". "Le Sova se ukvarja z nami, ne s Hrvaško," je dodal Petek. Že sinoči pa je Janša zapisal, da naj samo posnetke pogovorov med hrvaškim arbitražnim sodnikom Budislavom Vukasom in hrvaškim zunanjim ministrstvom nekdo objavi, pa ne bo mednarodnih posledic. Danes pa je v enem od svojih zapisov izrazil prepričanje, da če se res nakazuje dobra rešitev za Slovenijo, potem morajo v ospredje stopiti napori, da se jo ohrani in zavaruje. Ostalo je po njegovem mnenju manj pomembno.

Tonin: Razprtije v Sloveniji trenutno koristijo Hrvaški

"Očitno so Hrvati s prisluškovanjem ugotovili, da rezultati arbitraže ne gredo v smer, kot so si želeli," je za STA ocenil poslanec NSi Matej Tonin. Hrvaška stran zdaj po njegovih besedah "s klasičnimi kontraobveščevalnimi prijemi", kot je posredovanje zgodb v medije, poskuša ustvarjati določeno javno mnenje in predvsem diskreditirati arbitražno sodišče. Kot meni, je razlogov več, in sicer so to prihajajoče volitve na Hrvaškem, priprava javnosti na morebiten negativen izid arbitraže in "morda celo diskreditacija arbitražnega sodišča do te mere, da bi lahko od arbitraže odstopili". Kot škodljivo za Slovenijo je označil kakršnokoli medsebojno obtoževanje in javno razčiščevanje internih stvari v Sloveniji. "Celotna slovenska politika bi morala v danih razmerah pokazati enotnost, ker razprtije trenutno koristijo Hrvaški. Zato bi tudi jaz kot opozicijski poslanec nalival vodo na mlin Hrvaški, če bi zdaj - kljub temu, da morda s čim nisem zadovoljen - karkoli kritiziral," je dejal Tonin, ki je sicer tudi član parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki se bo zaradi incidenta danes sestala na nujni seji.

Vrtovec: Hrvati želijo zmanjšati legitimnost odločitve arbitražnega sodišča

Tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec je na omrežju Facebook poudaril, da so Hrvati pogovore objavili zato, ker jim dosedanji potek na arbitražnem sodišču ni po godu. "Na ta način želijo zmanjšati legitimnost odločitve arbitražnega sodišča, češ bilo že vse dogovorjeno ali pa celo iščejo izgovor za umik," je poudaril Vrtovec a kljub temu s prstom pokazal na slovenskega sodnika, ki je kršil postopek in bil naiven, saj se je o tem pogovarjal po navadni liniji. "Izgubili smo namreč verodostojnost, dokazano smo kršili arbitražni postopek in smo na pragu mednarodnega škandala.

Naša neprofesionalnost v tem primeru, pa je zgolj odraz slabega stanja na zunanjem ministrstvu. Minister Erjavec mora razmisliti o svoji (ne)odgovornosti," meni poslanec NSi Vrtovec.

Bratušek: Erjavec bi moral prevzeti odgovornost, če bodo posledice daljnosežne

Po mnenju ZaAB je komunikacija med slovenskim članom arbitražnega sodišča in agentko nedopustna. Kot pojasnjuje predsednica Alenka Bratušek, je iz izjav zunanjega ministra Karla Erjavca razbrati, da je bil o vsem obveščen tudi sam, zato bi moral prevzeti odgovornost, če bo afera imela bolj daljnosežne posledice. "Arbitraža bi morala, če bi želeli, da njene odločitve kot resnično verodostojne sprejmeta obe strani, ostati nepristranska, na arbitre pa ne bi smeli pritiskati oziroma jim dajati navodil," je v odzivu za STA pojasnila Bratuškova. V ZaAB po njenih besedah upajo, da zaplet "ne bo izničil vseh naporov, ki jih državi že več let vlagata v rešitev mejnega spora".

Petrič: Zadeva je zelo resna, sem razočaran

"Moram reči, da je zadeva resna. Zadeva je zelo resna. Pri delu vsakega sodišča je seveda potrebno ohraniti občutek neodvisnosti - njegovo neodvisnost in tudi občutek neodvisnosti," je v pogovoru za STA opozoril ustavni sodnik in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič. Poleg tega gre za odnose med dvema državama in povrhu še za vprašanje meje, ki je posebej občutljivo. "Zato je še toliko bolj pomembno, da je prisoten občutek, da je odločitev sodišča neodvisna. In ravno na tej točki se je zadeva zdaj zapletla." Kako se bodo stvari odvijale naprej, Petrič noče ugibati, saj je v veliki meri odvisno od tega, kako daleč bo šla Hrvaška. "Kaj bo Hrvaška naredila, ne vem. Mislim pa, da je menjava našega sodnika in morda potem odločitev sodišča, da odloča brez brez našega sodnika, še tisto najboljše, kar se nam v tej zagati lahko zgodi."

Obstajajo pa tudi slabše možnosti. "Ne bi želel napovedovati slabih stvari, ampak ne smemo si delati iluzij. Hrvaška ima zdaj kar resne argumente. Kako jih je pridobila, je druga stvar, ampak ima kar resne argumente za oporekanje neodvisnosti tega sodišča." "Zgodba z določanjem meje med državama, ki je kazala tako dobro, se lahko zelo zaplete. In moram reči, da sem, kar se tega tiče, osebno razočaran." Je pa bil Petrič jasen, da samega arbitražnega sporazuma Hrvaška zaradi teh pogovorov ne more postavljati pod vprašaj. "Sporazum je perfekten, bil je sklenjen, bil je ratificiran in tako naprej. Sporazum drži in ga ni mogoče zaradi tega razveljaviti ali mu oporekati."

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...