Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Dimitrij Rupel (foto: ARO)
Dr. Dimitrij Rupel

Rupel zaskrbljen zaradi arbitraže; Erjavec bi moral prevzeti odgovornost

Slovenija | 23.07.2015, 13:00

Prisluškovalna afera Sekolec-Drenik bo odmevala tudi na popoldanski nujni seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Do sklica seje je prišlo po razkritju pogovorov slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca z agentko Simono Drenik z zunanjega ministrstva. Obveščal jo je o podrobnostih zaupnih razprav predsednika sodišča Gilberta Guillaumea. Z Drenikovo sta nato oblikovala taktiko vplivanja na ostale sodnike. Drenikova je Cerarju že ponudila odstop.

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je že včeraj ocenil, da je objava posnetkov precej očrnila slovensko stran. Okrcal je slovenske uradnike, ki da so neosveščeni in se ne zavedajo, da so izpostavljeni obveščevalni dejavnosti, zaradi česar bi morali spremeniti načine komunikacije.

Na to je v pogovoru za naš radio opozoril tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel: "Kolikor jaz razumem pogodbo oziroma podpisani sporazum so bila kršena v tem pogledu, da je prišlo do komunikacij, ki naj bi bile prepovedane oziroma, ki niso v skladu s celotnim projektom. Mislim, da v teh namigih in domnevah ni nič posebno novega in nisem bil posebno začuden nad temi konstrukti in domnevami. Če že pride do takšnih izmenjav, komunikacij morajo biti ustrezno zaščitene oz. se izvajajo na štiri oči, morda v kakšni gostilni ali na sprehodu. Res je nevarno. Samo spomnite se zgodbe med Janšo in Sanaderjem o kateri je govoril nekdanji predsednik vlade Rop. Tudi takrat je šlo za neko prisluškovanje. To so neprijetne zadeve, ki utegnejo vplivati na izid celotnega projekta."

Rupel je še dejal, da gre za velik diplomatski škandal in da zaradi tega pričakuje odstop ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. "Mislim, da bi bilo zelo smiselno in spodobno, ko bi minister Erjavec odstopil. On teh stvari ni vodil dobro, res pa je, da so bile začete že v neki vladi, ki jo je vodil Borut Pahor in v kateri je bil minister Samuel Žbogar. Takrat je bil predsednik države Türk in v kolikor se jaz spominjam je bil Sekolec Türkov predlog. Ta predlog je bil slab, kar sem že takrat povedal javno. Bil je tudi kandidat dr. Ernest Petrič, ki bi bil gotovo boljša izbira. Tako, da je bila ta zadeva že v samem začetku nekoliko na majavih nogah. To, da se je pa zdaj zgodila ta katastrofa, ta škandal pa gotovo kliče po odgovornosti vsaj zunanjega ministra."

Ta bi moral odstopiti tudi po mnenju ZaAB. Kot pojasnjuje predsednica Alenka Bratušek, je iz izjav ministra Erjavca razbrati, da je bil o vsem obveščen tudi sam, zato bi moral prevzeti odgovornost, če bo afera imela bolj daljnosežne posledice.

Oglasil se je celo predsednik vlade Miro Cerar, ki pa odgovornost prelaga zgolj na Drenikovo in Sekolca. Meni, da bi morala oba prevzeti odgovornost. Drenikova je to že storila, saj je Cerarju ponudila svoj odstop.

Slovenija, Svet, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...