Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Potreba po krvi narašča

Slovenija | 23.07.2015, 10:12 Marjana Debevec

V poletnih mesecih se potrebe po krvi nekoliko povečajo. Tudi krvodajalci gredo namreč na počitnice, bolniki pa ostajajo na zdravljenju v bolnišnicah, občasno potrebe po krvi povečajo tudi prometne nesreče. Zato na Zavodu za transfuzijsko medicino krvodajalce vabijo, naj se odzovejo vabilom na darovanje krvi. Potreba po krvi se je v zadnjem času povečala tudi zaradi hudih prometnih nesreč.

Vodja centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi na zavodu Polonca Mali poudarja, da so zrenutno znižane zlasti zaloge Rh negativnih krvnih skupin. "Tako da vabimo krvodajalce, da se udeležujejo rednih krvodajalskih akcij, na katere jih vabijo območna združenja rdečega križa oz. za določene krvne skupine krvodajalce tudi direktno pokličemo po telefonu," je pojasnila. Slovenija potrebuje v povprečju od 300 do 350 krvodajalcev na dan za zagotovitev potrebnih količin krvi. Ker ima kri določen rok trajanja in ker se potrebe po krvi lahko hitro spreminjajo, ne morejo skladiščiti velikih količin krvi za dalj časa in je velikega pomena, da krvodajalci prihajajo redno, poudarja Malijeva. „Prosimo krvodajalce, naj pridejo darovat kri bolj v zgodnjih jutranjih urah, da ne bi imeli neželenih težav zaradi visokih temperatur“.

Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti, ki tehta več kot 50 kilogramov. Oseba mora biti dobrega zdravja in počutja, imeti primerne vrednosti hemoglobina. Moški lahko kri darujejo na vsake tri mesece, ženske pa na vsake štiri mesece.

Spomnimo, da smo bili v zadnjih tednih v Sloveniji priča številnim prometnim nesrečam. Kot izpostavljajo na zavodu, za oskrbo ponesrečenca lahko potrebujejo tudi do 30 enot krvi, kar pomeni do 30 krvodajalcev, ob porodu, pri katerem pride do zapletov, pa pet ali več enot krvi, kar pomeni pet ali več krvodajalcev.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.