Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

V Sloveniji zdravniki predpišejo čedalje več antidepresivov

Slovenija | 26.07.2015, 15:02 Petra Stopar

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje število izdanih antidepresivov pri nas narašča. Največ zdravil proti depresiji zdravniki predpišejo odraslim med 45. in 64. letom starosti, ženskam celo dvakrat več kot moškim. Uporaba pomirjeval pa na drugi strani upada.

V Sloveniji je bilo lani izdanih več kot pol milijona - 525.206 - receptov za antidepresive. Kot pravijo na inštitutu, njihova poraba narašča tako v Sloveniji kot v drugih državah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj.

V letih 2011 in 2012 so imeli tisti, ki so obiskali zdravnika na primarni ravni zaradi težav z duševnim zdravjem, najpogosteje anksiozne motnje, reakcije na hud stres in prilagoditvene motnje ter depresivne epizode. Natančneje rečeno, moški so zdravnika obiskali zaradi duševnih in vedenjskih motenj, ki jih je povzročilo uživanje alkohola, ženske pa zaradi neopredeljene demence.

Po podatkih inštituta so zdravniki na primarni ravni med letoma 2009 in 2013 zabeležili v povprečju 91.774 obiskov letno zaradi različnih duševnih motenj, kar pomeni 45 obiskov na 1000 prebivalcev na leto. Večkrat so zdravnika zaradi težav duševnega zdravja obiskale ženske kot moški. Slednji po navedbah strokovnjakov o tovrstnih psihičnih težavah neradi govorijo in se z njimi spopadajo drugače kot ženske.

Posledica duševnih motenj je poleg jemanja antidepresivov tudi koriščenje bolniškega statusa, ki je dolg. Povprečno trajanje ene odsotnosti z dela zaradi duševnih motenj je med letoma 2009 in 2013 znašalo 44 dni, za moške 48, za ženske pa 42 dni.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...