Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Danes slovo od velikana slovenske narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika

Slovenija | 07.07.2015, 00:30

V Begunjah na Gorenjskem se bodo popoldne poslovili od velikana narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika. Žalujoči se bodo lahko od njega poslovili od 9. ure naprej na domu, kjer bo mogoč tudi vpis v žalno knjigo. Ob 16. uri bo v begunjski cerkvi maša zadušnica, ki jo bo daroval škof Anton Jamnik, po njej pa žalna slovesnost, ki ji bo sledil pogreb. Pogreb bo državniški, žalujoče pa bo nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor. Pričakujejo od 5.000 do 10.000 ljudi.

Krsto s pokojnikom bodo ob 8. uri pripeljali na domačijo Avsenik. Najprej se bodo od njega v intimnem krogu poslovili svojci. Ob 9. uri bo sledilo polaganje vencev, ki jih bo v imenu predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora položila gardna enota Slovenske vojske. Po tem se bodo v žalno knjigo, ki bo pred vhodom v Muzej Avsenik, lahko vpisali tudi obiskovalci ter se do 15. ure v mimohodu od njega poslovili. Nato bo postavljena častna straža, maša zadušnica v cerkvi sv. Urha pa se bo začela ob 16. uri. Somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ob oltarju pa se mu bosta pridružila farni župnik Matjaž Ambrožič in župnik Jože Čuk iz župnije Sora pri Medvodah.

Po maši bo pred Avsenikovo domačijo potekala žalna slovesnost. Na njej bodo govorili predsednik republike Pahor, predstavnik krajevne skupnosti Begunje Sašo Gašperin, župan občine Radovljica Ciril Globočnik, predstavnik Društva slovenskih skladateljev Tomaž Habe ter pesnik in pisatelj Ivan Sivec.

V imenu družine se bo od Slavka Avsenika poslovil njegov najstarejši sin Slavko Avsenik ml. S pesmijo pa se bodo od pokojnega poslovili Ansambel Saša Avsenika, Slovenski oktet in Orkester slovenske policije.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sklenila, da se pogreb organizira z vojaškimi častmi. Kot so sporočili z vlade, je Slavko Avsenik skupaj z bratom tlakoval pot novi glasbeni zvrsti, imenovani narodnozabavna glasba, s katero sta spreminjala podobo evropske popularne glasbe. Pogreb bo na svojem prvem programu prenašala Televizija Slovenija. Kljub temu organizatorji pričakujejo, da se bo veliko ljudi želelo posloviti tudi osebno. Na slovesnosti pričakujejo med 5.000 in 10.000 ljudi, na območju Begunj bo zato močno povečan promet. Radovljiški policisti so za nekatere odseke cest predvideli nekoliko spremenjen prometni režim, možni so tudi zastoji. Na državni cesti Begunje - Tržič bo od Glasbene šole Avsenik do izvoza za Krpin onemogočen prevoz. Zaradi varnosti bodo promet od 8. do 19. ure usmerjali občinski redarji in gasilci, parkirne površine pa bodo mogoče ob Elanu in na bližnjih travnikih.

Ljudem, ki se nameravajo udeležiti pogreba, svetujejo, naj od doma odidejo pravočasno in so na prizorišču pred Avsenikovo domačijo vsaj dve uri pred začetkom. Zaradi napovedanega vročinskega vala naj imajo s seboj vodo, čeprav bodo osnovno oskrbo z vodo na vseh parkirnih površinah skušali zagotoviti tudi organizatorji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...