Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Videmski nadškof na Višarjah: Marija nas s svojo materinsko nežnostjo usmerja k Jezusu

Slovenija | 06.07.2015, 19:15

Na Svetih Višarjah je minulo soboto potekalo tradicionalno srečanje treh dežel pod geslom Z Marijo naproti Jezusu, obličju usmiljenja. Tokratno srečanje je vodil videmski nadškof Andrea Bruno Mazzocato, somaševali pa so ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, zastopnik celovškega škofa, ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar, kakor tudi drugi duhovniki iz Slovenije, Italije in Avstrije.

Srečanje treh dežel je dogodek, ki ima tudi širši kulturni in simbolni pomen. Udeležencem daje priložnost, da povezovalno moč vere začutijo v živo in jo doživijo kot spodbudo za poglobitev osebnega odnosa z Marijo in Bogom ter potrditev osebne in družbene odgovornosti za medsebojno sožitje in sodelovanje med ljudmi, ki presega narodne, kulturne, jezikovne in politične pregrade.

Videmski nadškof Mazzocato je v homiliji med drugim spomnil, da obhajamo sveto leto usmiljenja, ki ga je razglasil sveti oče. "Papež Frančišek je razglasil Sveto leto Usmiljenja z neko intuicijo, ki mu jo je zagotovo navdihnil Sveti Duh; sveti oče je namreč dojel, do katere mere so danes ljudje potrebni usmiljenja in sočutja ob življenjskih naporih, v svoji samoti, ob ranah, ki jim jih zlo v najrazličnejših oblikah odpre na duši in telesu. Zaradi duhovne bližine s papežem Frančiškom smo za temo našega romanja treh narodov izbrali geslo: »Z Marijo, da bi srečali Jezusa – 'obličje usmiljenja'«."

Videmski nadškof je nadaljeval, da je tokratna mašna daritev na Višarjah prvi korak k jubileju usmiljenja. Ob tem je izrekel tudi naslednjo prošnjo: "Iz tega svetišča, ki združuje tri ljudstva, ki so oblikovala evropsko celino, prosimo z Marijinim posredovanjem Božjega usmiljenja za vso Evropo, v kateri ne manjka nemirov in bolečin. Na nekaterih področjih se, žal, še vedno sliši zvok orožja in pot do resnične gospodarske, družbene in politične enotnosti je težka."

Na Višarjah je bil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Vse zbrane je prisrčno pozdravil in spregovoril o pomenu imena, ki ga ima svetišče na tromeji.

Ob tem povejmo, da bo tradicionalno Romanje treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo 2. avgusta.

Vir: Radio Vatikan

Verniki na Višarjah
Verniki na Višarjah © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...