Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Na Karlovici skupno obeležje za vse žrtve vojne in povojnih pobojev

Slovenija | 06.07.2015, 19:10

Na Karlovici v občini Velike Lašče so sinoči odkrili spominsko ploščo z imeni padlih iz okolice kraja tako na partizanski kot na domobranski strani oziroma vseh iz Karloviške doline, ki so izgubili svoje življenje med vojno ali tik po njej. Na slovesnosti je bil tudi predsednik države Borut Pahor.

Na šolski stavbi na Karlovici je bila pred njeno obnovo pred dvema letoma spominska plošča NOB. Zaradi sanacijskih del so jo odstranili in se letos spomladi na seji občinskega sveta odločili, da bodo spominsko obeležje, dopolnjeno z imeni ostalih krajanov, pobitih med vojno in po njej, postavili na bolj dostopnem kraju. Pri tem jih je vodilo spoštovanje do umrlih, do spomina, ki si ga zaslužijo vsi njihovi sokrajani, sovaščani, prijatelji in sorodniki, ki jim je bila Karlovška dolina skupna.

To so na občini utemeljili z naslednjo mislijo: „V letu, ki so ga zaznamovale številne prireditve ob 70-letnici konca druge svetovne vojne, je bilo slišati mnoge nagovore k strpnosti, k prenehanju razdvajanja med Slovenci, želje po medsebojnem zaupanju in po tem, da si končno sežemo v roke. Čeprav ima zgodovina žal tudi svojo temno stran, imamo danes mi možnost in dolžnost, da jo osvetlimo s tem, da ohranjamo spomin in spoštovanje do vseh žrtev."

Njihovemu vabilu na slovesnost se je odzval tudi predsednik države Pahor, ki je dogodek označil za "nekaj plemenitega in nekaj dobrega, za nekaj, kar nas dela bolj humane in bolj človeške". Ob tem je dodal, da se napredek ne meri vedno v materialni blaginji, ampak tudi v nekem duhovnem stanju, in če je to duhovno stanje stanje neke strpnosti, zaupanja, vere v drug drugega, stanje brez zamer in stanje brez predsodkov, ni trdnejšega temelja za narodovo obnovo in razvoj.

Na slovesnosti sta domačina Boštjan Škulj in Marko Gruden, ki sta pripadnika tretje generacije umrlih na dveh različnih straneh, prebrala odlomka pesmi Karla Destovnika Kajuha in Franceta Balantiča. Zatem sta prižgala svečki vsem umrlim, katerih imena so napisana na spominskih ploščah in med katerimi so tudi njuni sorodniki. Župan občine Velike Lašče Anton Zakrajšek je ob spomeniku položil venec občine.

Vir: Občina Velike Lašče

Slovenija, Politika, Resnica in sočutje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...