Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V vročini nujna previdnost

Slovenija | 05.07.2015, 10:24

Tudi Slovenijo je v teh dneh zajel vročinski val. To za poletje sicer ni nič presenetljivega, vendar je previdnost v takšnih vremenskih razmerah vseeno nujna. Vročina lahko namreč povzroči različne zdravstvene zaplete, za katere so še posebej dovzetni bolj občutljivi posamezniki, predvsem starejši in bolniki. Pomisliti moramo tudi na živali.

Kot je pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Andrej Pečenko, trenutni podatki kažejo, da bo vroče še do srede, potem pa bo prišlo do ohladitve. V sredo popoldne bi se že lahko začele pojavljati nevihte, fronta pa bi v noči na četrtek prešla naše kraje.

Nevihte bi lahko prinašale močnejše nalive, veter in tudi točo. V četrtek in petek se bo vreme umirilo. Zmerno oblačno bo s krajevnimi padavinami, najvišje temperature pa bodo dosegle 25 stopinj Celzija.

Po besedah meteorologinje Tanje Cegnar so vrednosti UV indeksa te dni po nižinah devet, v gorah pa 10. Tako bo tudi ob koncu tedna. To so za naše kraje običajno najvišje vrednosti, ki jih poleti dosežemo.

UV indeks je mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med sedem in devet je izpostavljenost velika, zato je nujna zaščita pred soncem, med 11. in 15. uro pa se je izpostavljanju soncu treba izogniti. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, pa je treba uporabiti vsa zaščitna sredstva, navajajo na spletnih straneh agencije.

Pred vročino se je treba zaščititi

Kot na svojih spletnih straneh navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), lahko daljše obdobje vročine povzroči različne težave, kot so kožni izpuščaji, vročinski krči in izčrpanost, kratkotrajna izguba zavesti oziroma omedlevica ter vročinska kap.

Težave lahko preprečimo z umikom v senco ali v hladnejše prostore, omejitvijo fizične aktivnosti na prostem na jutranje ali večerne ure in uživanjem lahke hrane v manjših obrokih. Izbrati je treba pravilna oblačila, poleg tega pa uživati zadostne količine tekočine.

Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike, osebe s socialno-ekonomskimi problemi ter osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja. NIJZ vse poziva, naj bodo še posebej pozorni na znake prizadetosti in jim po potrebi pomagajo.

Prav tako ne gre pozabiti na zaščito pred soncem s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in zaščitno kremo. Med 10. in 16. uro se je treba umakniti v senco. V vročini se hitreje pokvari hrana, na primerni temperaturi pa je treba shranjevati tudi zdravila.

Previdno ob povišanih koncentracijah ozona v zraku

V poletnih dneh se lahko ob močnem sončnem sevanju pojavijo povišane koncentracije ozona v zraku. Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih povzroči učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so na primer bronhitis, srčne bolezni in astma.

NIJZ glede zaščite pred posledicami povišanih vrednosti ozona ljudem svetuje, naj prostore zračijo v jutranjih urah in delu dopoldneva, popoldne pa se zadržujejo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Aktivnosti na prostem naj izvajajo v jutranjih urah. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. in 18. uro.

Zaščita nujna tudi na delovnem mestu

Po opozorilih Inšpektorata RS za delo mora delodajalec med delovnim časom zagotoviti takšno temperaturo, ki ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve. Temperatura zraka v delovnih prostorih sicer razen v posebnih primerih ne sme presegati 28 stopinj.

Inšpektorat delodajalcem in delavcem med drugim svetuje, naj med delom popijejo do tri litre brezalkoholnih pijač, najbolje vode, oblečeni pa so v lahka in zračna oblačila. Glede uporabe klimatskih naprav svetujejo, da temperatura zraka v delovnem prostoru ni za več kot sedem stopinj nižja od zunanje temperature.

Poskrbeti je treba tudi za živali

Vročina močno vpliva tudi na počutje živali. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da morajo njihovi skrbniki poskrbeti, da bodo imele dovolj vode, zagotoviti pa jim morajo tudi možnost, da se lahko umaknejo v senco. Ta je lahko naravna ali umetna v obliki nadstreškov. Posebna pozornost velja privezanim živalim, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi živalim v transportnih sredstvih. Pri tem je zelo pomembno načrtovanje poti, saj je tako mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljanje vročini na cesti ob morebitnih zastojih, še opozarjajo na upravi.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.