Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Višarje 2013, Romanje treh Slovenij (foto: Matjaž Merljak)
Višarje 2013, Romanje treh Slovenij

Na Višarjah danes srečanje treh dežel

Slovenija | 04.07.2015, 00:40 Marjana Debevec

Na Svetih Višarjah bo dopoldne potekalo tradicionalno srečanje treh dežel pod geslom Z Marijo naproti Jezusu, obličju usmiljenja. Sveto mašo bo ob somaševanju ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta in zastopnika celovškega škofa daroval videmski nadškof Andrea Bruno Mazzocato, dogodek pa bo povezoval ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar.

Pobudo za srečanje treh dežel je leta 1981 dal nekdanji videmski nadškof Alfredo Battisti, celovški škof mons. dr. Egon Kapellari in ljubljanski nadškof mons. dr. Alojzij Šuštar pa sta jo podprla. Prvo tovrstno srečanje je bilo leta 1982 na Svetih Višarjah, potem pa vsako naslednje leto v eni izmed škofij.

Srečanje izmenjaje organizirajo videmska, celovška in ljubljanska (nad)škofija, v zadnjem času tudi koprska in novomeška škofija. Globoka vernost in zaupanje v Marijino priprošnjo je skupna vsem trem narodom, ki kot sosedje že več kot 1.200 let živijo drug ob drugem. Srečanje treh dežel je cerkvena pobuda, ki ima tudi širši kulturni in simbolni pomen. Udeležencem daje priložnost, da povezovalno moč vere začutijo v živo in jo doživijo kot spodbudo za poglobitev osebnega odnosa z Marijo in Bogom ter potrditev osebne in družbene odgovornosti za medsebojno sožitje in sodelovanje med ljudmi, ki presega narodne, kulturne, jezikovne in politične pregrade.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...