Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nadškof Gänswein o razlikah med avdiencami Benedikta in Frančiška

Svet | 04.08.2015, 13:24

Kljub poletju papež Frančišek nadaljuje s svojimi obveznostmi. Danes popoldne bo na trgu sv. Petra nagovoril nemško govoreče ministrante, v petek pa bo v avdienco sprejel Mladinsko evharistično gibanje. Jutri ima sveti oče, po julijskem premoru, znova predvideno splošno avdienco. Iz Prefekture papeške hiše so sporočili, da so se od začetka pontifikata splošnih avdienc, nedeljskih opoldanskih molitev in drugih avdienc v Vatikanu udeležili več kot trije milijoni ljudi. O pomembnosti teh srečanj med Pastirjem in Božjim ljudstvom je za Radio Vatikan spregovoril prefekt papeške hiše nadškof Georg Gänswein.

Sveti oče, ki je poletni oddih preživel kar v stalnem bivališču v Domu sv. Marte v Vatikanu bo 26. avgusta pripravil že jubilejno stoto avdienco. Jutrišnja bo po besedah nadškofa Gänswein potekala v dvorani Pavla VI, saj zaradi dopustniškega časa pričakujejo manj romarjev. "Gotovo so ta srečanja papežu Frančišku zelo pri srcu in to se zelo dobro vidi in čuti. Verniki vidijo, slišijo papeža; gre za neposreden stik – za mnoge od njih morda le enkrat v življenju – in to srečanje jih zaznamuje za vse življenje. Je beseda, vendar pa je tudi vzdušje, pogled. Srečanje je tudi srečanje čutov, kar je za papeža Frančiška zelo pomembno. Ne samo zanj, tudi za naše vernike, za naše romarje."

Po besedah nadškofa Gänsweina, da v letu usmiljenja pripravljajo pomembno novost – in sicer bo eno soboto v mesecu na programu dodatna splošna avdienca, ki bo povezana z jubilejnim letom. V nadaljevanju je prefekt papeške hiše povedal, kaj ga posebej nagovarja med splošnimi avdiencami papeža Frančiška. "Kdor se udeleži splošnih avdienc papeža Frančiška, vidi, da se papež dobro počuti. Pogosto govori o kulturi srečanja in tam živi to, o čemer govori. Vidi se, da se rad srečuje z verniki, da dovoli, da se ga dotaknejo. Posebej se vidi, kako srečuje bolne in osebe, ki imajo težave. Gre vedno za dajanje in prejemanje. In to je velik dar, je velika odlika papeža Frančiška."

In kako je nadškof Gänswein doživljal splošne avdience papeža Benedikta, katerih se je udeleževal kot tajnik: "Glede na to, da sem bil tajnik, je bilo zame zelo pomembno poslušati papeža Benedikta. Beseda je napolnila srce in dala hrano, dala je smer."

Nadškof poudarja, da se poteze papeža Frančiška nekoliko bolj dotekanje srca vernikov, saj ti z veseljem spremljajo njegova tudi nepredvidena dejanja medtem, ko je bilo treba pri papežu Benediktu več razmišljati. Ob koncu pogovora je msgr. Gänswein še povedal, kako poletje preživlja papež Benedikt: "Papež Frančišek je vztrajno vabil papeža Benedikta, naj se za daljši čas preseli v Castel Gandolfo. Na koncu je papež Benedikt sprejel in šel tja za dva tedna. Tam se je vedno zelo dobro počutil. Ko smo prišli tja z avtomobilom, ga je že pričakovalo veliko ljudi in bil je zelo vesel. Ta dva tedna sta mu zelo dobro dela. Vrnil se je v samostan Mater Ecclesiae v Vatikanu, kjer dneve preživlja kot vedno: v molitvi, premišljevanju, branju. Kmalu se mu bo pridružil njegov brat, ki bo ostal z njim skoraj ves mesec avgust. Torej pomeni, da bo avgust posvečen njegovemu bratu."

Prefekt papeške hiše nadškof Georg Gänswein je še povedal, da se Benedikt kljub vročini počuti dobro.)

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...