Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Protest francoskih kmetov (foto: euronews.com)
Protest francoskih kmetov

Francoski kmetje protestirajo zaradi nepravičnih cen hrane

Kmetijstvo | 27.07.2015, 12:05

Dobro organizirani protesti francoskih kmetov proti padcem cen hrane so včeraj dosegli nov vrhunec. Za vsaj en dan so selektivno zaprli ceste iz Španije in Nemčije, ter tovornjakom, ki v Francijo dovažajo hrano preprečili nadaljevanje poti.

Prvi zelo odmevni protesti francoskih kmetov, naperjeni predvsem proti nepravilnostim v prehranski verigi in izkoriščanju trgovine ter distributerjev prehranskih izdelkov so izbruhnili že pred tednom dni. Takrat so kmetje protestno zaprli predvsem dostop do turističnih znamenitosti po vsej državi in zasedli nekatere velike trgovske centre ter s tem javnost opozarjali na nevzdržne razmere v pridelavi mleka, mesa, sadja in vrtnin. Odkupne cene so namreč tako padle, da kmetom vsak dan kmetovanja prinaša izgubo, več deset tisoč francoskih kmetij, ki so se v minulih letih odločile za investicije, pa se je zaradi nesposobnosti odplačevanja kreditov znašlo na robu propada. Njihovi dolgovi naj bi narasli že na več kot milijon evrov.

Francoska vlada je že v sredo napovedala program nujne pomoči v višini 600 milijonov evrov, ki naj bi do kmetov prišla v obliki davčnih olajšav in garancij za najeta posojila. Vendar kmetje s tem niso zadovoljni.

Vodilni francoski sindikat kmetov, ki združuje več kot 320.000 članov (FNSEA), vlado opozarja, da junija sklenjen sporazum o postopnem zviševanju cen mesa ni bil udejanjen. Kmetje od vlade ne pričakujejo finančne pomoči, pravijo v tem sindikatu, temveč od nje zahtevajo uzakonitev pravičnih cen prehranskih izdelkov.

Na drugi strani pa francoski kmetijski minister obljublja neodvisno preiskavo, kdo je krivec, da sporazum o postopnem dvigu cen mesa ni zaživel in sicer veliki trgovski sistemi ali mesna industrija. Meso se je namreč v mesecu dni podražilo le za 7 centov, medtem ko je sporazum predvideval, da se cene vsak teden dvignejo za 5 centov.

Strokovnjaki med razlogi za padce cen kmetijskih izdelkov izpostavljajo spremenjene prehranske navade, skromnejši izvoz v Azijo in predvsem ruski embargo na uvoz evropskih proizvodov. Za zaporo cest iz Nemčije in Španije so se francoski kmetje odločili, ker so prepričani, da viški hrane, nastali zaradi ruskega embarga prihajajo po dampinških cenah na francoski trg in uničujejo francosko kmetijstvo.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...