Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež podelil cerkveno občestvenost novemu patriarhu armenske katoliške Cerkve

Svet | 25.07.2015, 21:34

Njegova blaženost Gregoire Pierre XX. Ghabroyan je novi patriarh Cilicije. Sinoda Armenske Katoliške Cerkve ga je izvolila 24. julija. Papež Frančišek mu je že čestital, obenem je odobril njegovo prošnjo Ecclesiastica Communio. Tako papež potrdi novoizvoljene voditelje Vzhodnih Katoliških Cerkva, ki so v cerkvenem občestvu s Petrovim naslednikom.

Kot piše v sporočilu svetega očeta, je bil novi patriarh izvoljen v trenutku, ko se Armenska Katoliška Cerkev sooča z različnimi težavami in novimi izzivi. A kot zatrjuje papež, je pogled na svet, razsvetljen z lučjo vere v vstalega Kristusa, poln upanja in usmiljenja. Prepričani smo namreč, da je Jezusov križ drevo, ki daje življenje. Sveti oče je prepričan, da bo novi patriarh v občestvu z ostalimi sinodalnimi očeti in s pomočjo Svetega Duha znal z evangeljsko modrostjo biti Pater et Caput, kar pomeni, da bo na priprošnjo mnogih armenskih mučencev in svetega Gregorja iz Nareka dober pastir delu Božjega ljudstva, ki mu je bilo zaupano.

Življenjepis

Krikor (Gregoire) Ghabroyan, ki je ob izvolitvi privzel ime Gregoire Pierre XX. Ghabroyan, je bil rojen leta 1934 v Alepu v Siriji. Študiral je v Libanonu in pozneje v Rimu. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1959. Leta 1977 je postal apostolski eksarh za armenske katoličane, ki živijo v Franciji. Od leta 2013 je deloval kot upokojeni škof.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.