Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Družina (foto: Ingimage)
Družina

Mineva 47 let od izida okrožnice Humanae Vitae

Svet | 25.07.2015, 21:24

Mineva 47 let od izida okrožnice papeža Pavla VI. o Cerkvenem nauku o zakonu, odprtosti za življenje in odgovornem starševstvu Humanae Vitae. Pomožni škof v Milanu msgr. Paolo Martinelli meni, da je besedilo še danes zelo aktualno zaradi antropološke krize, v kateri se človek pogosto nahaja, ter zaradi tematike ljubezni, zakona in družine. Kot je spomnil v pogovoru za Radio Vatikan, je o aktualnosti tega dokumenta že večkrat govoril tudi papež Frančišek.

"Pomembno se mi zdi dejstvo, da je papež Frančišek med potovanjem na Filipine tistim, ki so ga spraševali, spregovoril o izjemno preroški aktualnosti besedila, še posebej zato, ker je nasprotovalo ideološki postavitvi neomaltuzianizma, ki je želel imeti nadzor nad rojstvi in razvojem človeške stvarnosti. V tem smislu je papež Pavel VI. temo znova prenesel na področje antropologije, na področje svobode in odgovornosti, ki jo morajo imeti osebe do svojega življenja in do življenja ostalih," je dejal msgr. Martinelli. Po njegovem je najbolj aktualen del okrožnice dejstvo, da vključuje antropološki vidik o enosti, ki je v zakonskem življenju med vzajemno ljubeznijo zakoncev in odprtostjo življenju. "Dokument namreč odločno nasprotuje ločenosti med združitvijo v ljubezni in porajanjem otrok, za katero pa danes vidimo, da se je zelo razšila. Pomislimo na njeno skrajno obliko, ki jo lahko vidimo v primerih nadomestnega materinstva oziroma najema maternice. Žal ta ločenost omogoča t.i. popredmetenje telesa, predvsem telesa žene, prav tako pa gre za tveganje, da se otroka zreducira na mehanski izdelek, namesto da bi bil sad generativne ljubezni. Mislim, da je Pavel VI. to temeljno načelo, da zakonska ljubezen vsebuje združevalno in generativno ljubezen, zagovarjal prav zato, da bi se izognili ločenosti, ki je vodila do tega, čemur smo danes priče. Pomembno se mi zdi tudi to, kar je zapisal o odgovornem očetovstvu in materinstvu - v bistvu poudari odgovornost in torej svobodo osebe znotraj ljubezenskega odnosa." Msgr. Martinelliju se zdi povabilo Pavla VI. k čistosti zakonske ljubezni preroško. "V tem smislu ima čistost prav vlogo počlovečenja, saj pokaže, da osebe v ljubezenskem odnosu ne sme določati zgolj nagonska sila ali spontanost, ampak mora vstopati v odgovornost, svobodo, voljo. Tako je čistost izraz zdržnosti v zakonskem odnosu. To osebi omogoča, da ostaja popolnoma svobodna. Prav tako pomaga na pravilen način vzdrževati lastni jaz v odnosu do vse stvarnosti, urejati čustva ter preprečuje, da bi bližnjega uporabili za osebno korist."

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.