Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Jože Plut predal delo vojaškega vikarja Mateju Jakopiču

Slovenija | 23.07.2015, 11:26

Na ministrstvu za obrambo je bila v torek, 21. julija primopredaja med starim in novim vojaškim vikarjem.

Ob prisotnosti ministrice Andreje Katič, načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana, ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in celjskega škofa Stanislava Lipovška, je dosedanji vojaški vikar Jože Plut naloge predal svojemu namestniku Mateju Jakopiču. Ta se je Plutu zahvalil za opravljeno delo v minulih šestnajstih letih in za naš radio dodal: "Celotni vojaški vikariat je res iskreno hvaležen Jožetu Plutu za modro vodenje vojaškega vikariata. Pri skrbi za dobro pripadnikov Slovenske vojske in njihovih družinskih članov. Želimo mu obilo božjega blagoslova pri prevzemu novih obveznosti v ljubljanski nadškofiji."

Mateja Jakopiča so na mesto vojaškega kaplana v Slovenski vojski zaposlili leta 2001. Istega leta je v Kanadi sklenil častniško šolo za vojaške kaplane po NATO standardih. Tri leta kasneje je bil imenovan za namestnika vojaškega vikarja. Leta 2005 je znova potoval v Kanado, kjer je končal usposabljanja za vodilne vojaške kaplane. Od leta 2002 do leta 2006 je skrbel tudi za duhovno oskrbo na mirovnih misijah po svetu. O nalogah v prihodnje pa je za naš radio povedal: "Vojaški vikariat bo tudi v prihodnje pod novim vodstvom poskušal skrbeti za realizacijo novih idej v dobro vsakega pripadnika Slovenske vojske, kot tudi naše ljube domovine Slovenije."

Msgr. Jože Plut je medtem že prevzel naloge župnika v stolnici sve. Nikolaja v Ljubljani.

Katič, Plut, Osterman, Jakopič
Katič, Plut, Osterman, Jakopič © Facebook Jože Plut

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.