Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zaradi vročine razglašena rdeči in oranžni alarm

Slovenija | 21.07.2015, 20:20

Agencija RS za okolje (Arso) je za sredo na jugozahodu države razglasila rdečo stopnjo ogroženosti zaradi toplotne obremenitve, drugje je oranžno. Najvišje dnevne temperature bodo presegale 35 stopinj Celzija. Predvsem na Primorskem bo zelo topla tudi noč, minimalne temperature tam marsikje ne bodo pod 25 stopinj Celzija. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje znova opozarjajo na previdnost, na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa, da je potrebno poskrbeti tudi za živali.

Na Arsu napovedujejo, da bo zelo vroče vključno do četrtka, od petka naprej pa bo postopno manj vroče. Predvidoma bodo pogostejše nevihte, ki pa bodo prinesle le kratkotrajne krajevne osvežitve. Ob koncu tedna se bo možnost krajevnih padavin še povečala, v nedeljo se bo precej zmanjšala tudi toplotna obremenitev.

Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti za občutljivejše skupine prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njihove napotke objvaljamo v celoti.

Koga lahko vročina najbolj prizadene?

  • starejše in otroke,
  • bolnike: bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja (npr. bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, nepokretni; na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil),
  • osebe s socialno-ekonomskimi problemi (ljudi z nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov),
  • osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo na prostem in prebivalce mest).

Kakšne težave povzroča vročina?

  • pregretje telesa
  • kožne izpuščaje
  • vročinske krče
  • vročinsko izčrpanost
  • omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti
  • vročinsko kap

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?

  • zmanjšamo izpostavljenost vročini
  • se umaknemo v SENCO ali v HLADNEJŠE PROSTORE
  • OMEJIMO FIZIČNO AKTIVNOST
  • fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih
  • telesu omogočimo odvajanje toplote: s pravilno izbiro OBLAČIL
  • zadostnim uživanjem TEKOČIN
  • Pomagamo drugim: Nekateri ljudje so bolj OGROŽENI
  • Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih
  • NIKOLI ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu
  • V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor)
  • V primeru vročinske kapi takoj pokličemo ZDRAVNIŠKO POMOČ, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Ne pozabimo

  • Ne pozabimo na zaščito pred SONCEM. V času njegove največje moči (10 do 16) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem t.j. SZF oz. SPF najmanj 30 in zaščito pred UVA žarki.
  • V vročini se HRANA hitreje pokvari. Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnanje s hrano.
  • Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevamo nasvete zdravnika.
  • Spremljamo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.

Skrb za živali v vročem in sušnem obdobju

Toplo vreme, ki ga izkušamo v zadnjih dneh in bo po napovedih trajalo še vsaj teden dni, ima močan vpliv tudi na počutje živali. Vsaka živalska vrsta ima razvit svoj način prenašanja visokih temperatur. Naloga skrbnika živali je, da ji zagotavlja pogoje, v katerih lahko žival prenaša visoke temperature.

V prvi vrsti je treba omeniti potrebo po zadostnem vnosu vode, ki jo vsak kopenski organizem pri visoki temperaturi pospešeno izgublja. Zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi.

Drugi pomemben dejavnik tveganja je neposredna izpostavljenost soncu. Zato je nadvse pomembno, da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko bodisi naravna (npr. drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški). Predvsem je pomembno zagotoviti senco živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem.

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba zagotoviti tudi ustrezno intenzivno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru, kakor tudi zagotavlja boljšo kakovost zraka.

Posebno pozornost je treba nameniti živalim v transportnih sredstvih. Načrtovanje poti je izjemnega pomena, saj je tako mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljanje vročini na cesti ob morebitnih zastojih.

Ponovno pa ponavljamo, da v tako toplem vremenu hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oz. hlajenje. Visoka temperatura v vozilu namreč lahko povzroči vročinski udar pri živali, kar se lahko konča s poginom živali.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...