Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek v Južni Ameriki

Svet | 05.07.2015, 09:20 Marjana Debevec

Papež Frančišek je zjutraj ob devetih odpotoval v Južno Ameriko, kjer bo obiskal Ekvador, Bolivijo in Paragvaj. V vsaki od teh dežel se bo mudil približno dva, na programu pa ima 22 govorov.

Papež Frančišek bo jutri pred svetiščem Božjega usmiljenja v Guayaquilu daroval sveto mašo. Zatem pa se bo srečal z ekvadorskim predsednikom in obiskal mestno katedralo. V torek je na programu srečanje z ekvadorskimi škofi in sveta maša v Parku dvestoletnice. Srečal se bo tudi s predstavniki vzgojno-izobraževalnega področja in civilne družbe. V sredo se bo dan začel z obiskom doma za ostarele, sledilo bo srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki.

Isti dan se bo papež Frančišek poslovil od Ekvadorja in poletel proti Boliviji. Najprej se bo v prestolnici La Pazu srečal z državnim predsednikom, sledilo bo srečanje s predstavniki civilnih oblasti. Še istega večera bo poletel v največje bolivijsko mesto Santa Cruz de la Sierra. Naslednji dan bo na tamkajšnjem Trgu Kristusa Odrešenika daroval sveto mašo. Popoldne se bo srečal z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki. V petek bo obiskal prevzgojni center Santa Cruz – Palmasola, sledilo pa bo še srečanje z bolivijskimi škofi.

Še isti dan bo papež odšel v tretjo državo apostolskega potovanja, Paragvaj. V paragvajskem glavnem mestu Asunción bodo najprej na programu uradni sprejem, vljudnostni obisk pri paragvajskemu predsedniku in srečanje s predstavniki oblasti ter diplomatskega zbora. Naslednji dan, 11. julija, bo papež obiskal splošno pediatrično bolnišnico. Sveto mašo bo daroval pred Marijinim svetiščem Caacupé. Popoldne pa bo na vrsti srečanje s predstavniki civilne družbe, zvečer pa večernice s škofi, duhovniki, diakoni, redovniki, redovnicami, semeniščniki in pripadniki katoliških gibanj.

Nedelja, 12. julij, bo zadnji dan apostolskega potovanja. Začela se bo z obiskom prebivalstva revnega naselja Bañado Norte. Papež bo v parku Ñu Guazú daroval sveto mašo, ki ji bo sledila molitev Angelovega češčenja.

Zadnji dogodek na programu bo srečanje z mladimi na nabrežju Costanera. „Dogodka naj bi se udeležilo približno 200 tisoč ljudi. Srečanje bo sestavljeno iz raznih koreografij in pričevanj. Papež bo blagoslovil romarski križ mladih in ga pred sklepnim blagoslovom izročil mladim“, je povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi.

Ob 19.00 je predviden odhod nazaj proti Rimu, kamor se bo papež Frančišek vrnil v ponedeljek, 13. julija popoldne.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...