Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež bo v nedeljo začel obisk Južne Amerike

Svet | 01.07.2015, 10:50 Marjana Debevec

Papež Frančišek se bo v nedeljo odpravil na svoje 9. apostolsko potovanje. Od 5. do 13. julija bo namreč obiskal tri latinskoameriške države: Ekvador, Bolivijo in Paragvaj. Tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je novinarjem dejal, da bo zaradi revščine, s katero se soočajo te dežele, to gotovo ena od osrednjih tem papeževih nagovorov.

Gre za države, ki z geo-političnega vidika niso na prvih mestih, kar odraža tudi kriterij, po katerem papež izbira države, je pojasnil p. Lombardi. Omenil je tudi nedavno dvestoto obletnico neodvisnosti latinskoameriških držav, težke razmere v bližnji preteklosti, ko je prihajalo tudi do konfliktov med omenjenimi tremi državami, ter obdobja avtoritarnih in vojaških režimov. „Ta zgodovina avtoritarnih sistemov bo ozadje vsega, papež pa želi dati spodbudo ljudem, ki pričakujejo prenovo socialnega in političnega življenja, mir in demokratični razvoj“, je dejal p. Lombardi.

Ekvador, Bolivija in Paragvaj so države z velikimi geografskimi, višinskimi in temperaturnimi razlikami, pomembne pa so tudi kulturne raznolikosti držav. V posameznih državah živijo številne različne etnične skupine, kar se bo odražalo tudi v samih srečanjih s papežem. Organizatorji so namreč poskušali vključiti predstavnike čim več etnij in kultur: pri bogoslužjih, molitvenih in drugih dogodkih.

Lombardi je izpostavil, da se vsaka od teh držav sooča z veliko revščino, kar bo zagotovo tema papeževih govorov. Spomnil je še, da je vsako od treh držav že obiskal papež Janez Pavel II.: Ekvador leta 1985 ob 45-letnici evangelizacije te države, Bolivijo in Paragvaj pa leta 1988.

Potovanje bo sicer trajalo sedem dni. V vsaki državi bo Frančišek preživel približno dva dni. Vsaka država pa ima tudi dve etapi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...