Alen SalihovićAlen Salihović
Medžugorje (foto: Tone Gorjup)
Medžugorje

Kardinal Puljić: papeževa odločitev o Medjugorju bo pravilna

Slovenija | 04.07.2015, 10:07 Marjana Debevec

Mediji so pretekli konec tedna poročali, da naj bi Kongregacija za nauk vere že odločila o Medjugorju. Član komisije, ki je bila zadolžena za preiskovanje primera prikazovanj v tej vasi v Hercegovini, sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić je za medije pojasnil, da je takšno medijsko poročanje nesprejemljivo. Prav tako pa je obsodil komentarje v nekaterih medijev na račun papeževe izjave, ko se je vračal iz Sarajeva.

Kardinal Puljić je za hrvaški tednik 7dnevno zatrdil, da bo Frančiškova odločitev o Medžugorju dobra in pravilna. Ob tem pa je spregovoril tudi o pomembnosti obiska v bosanskem glavnem mestu 6. junija. „V Sarajevu je papež predvsem poudaril, da je najpomembnejše za preživetje vseh narodnosti v Bosni in Hercegovini obramba človekovih pravic, strpnost in enake pravice. Hočemo preživeti in ostati na svojih domovih in smo veseli, da imamo podporo našega svetega očeta“, je dejal.

Medijske razlage papeževih izjav o Medžugorju pa so po njegovih besedah omajale razpoloženje vernikov, romarjev in duhovnikov, ki so povezani s to božjo potjo. „Obžalovanja vredno je, da so mediji posvečali več napačne pozornosti nekaterim izjavam, ki jih je papež podal o Medžugorju, kakor pa da bi se osredotočili na nekatera njegova močnejša sporočila o drugih problemih, s katerimi se spopada Bosna in Hercegovina“, je dejal kardinal Puljić, ki je prepričan, da je papež želel samo nekaterim vidcem reči, da iz svojih izkušenj z Marijo ne morejo narediti medijskega spektakla, ko bi napovedovali, kako in ob katerem času se bo prikazala na določenem kraju.

Zato je po kardinalovih besedah nesprejemljivo, da bi papeževo izjavo razlagali kot dokončno. Prav to so pa nekateri mediji takoj pograbili, očitno z namenom, da bi porušili dobre odnose med verniki, ki sprejemajo pojav Medžugorja in že leta hodijo tja na romanje. „Resno vam moram povedati, da sem povezan z Medžugorjem in da sem bil v komisiji, ki je preiskala celoten primer prikazovanj. Svoje izsledke smo predstavili in podatke posredovali kongregaciji za nauk vere, ki mora zdaj predelati to gradivo in ga predstaviti svetemu očetu. Ko me ljudje sprašujejo, kaj mislim o vsem tem, rečem: molitev ni greh, spoved ni greh, in to je najpomembnejše“, je za hrvaški tednik še dejal sarajevski kardinal Vinko Puljić.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...