Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Židan: Kmetje se ne izogibajo plačevanja davkov!

| 28.06.2015, 18:06

Novica tega tedna, ki prinaša olajšanje nekaj tisoč slovenskim kmetijam, saj si bodo prihranile stroške z vodenjem knjigovodstva, je, da je v torek Odbor Državnega zbora za finance in monetarno politiko podprl vladni predlog novele Zakona o dohodnini, s katero se odpravlja neskladja z evropsko zakonodajo. V zakonski osnutek pa je vključil tudi enega od členov iz osnutka istoimenskega zakona skupine volivk in volivcev, ki ga je že maja v proceduro vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. S tem se bo kmetom omogočilo, da se sami odločajo ali bodo obdavčeni po katastrskem dohodku ali na podlagi vodenja računovodstva na kmetijah, smo poročali v današnji kmetijski oddaji!

Predlog novele zakona, ki jo je konec maja v Državni zbor vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije s podporo zbranih podpisov volivk in volivcev, predvideva, da se ukine obvezni prehod na vodenje knjigovodstva tudi za kmetije, katerih povprečni letni prihodki dve leti zapored presežejo 7500 evrov in so morale že lani uvesti knjigovodstvo. Prav tako predlaga, da bi plačila iz naslova t.i. Zelenene komponente ostala neobdavčena.

Popoldne tako zvečer drugače

V začetku junija je svoj predlog novele zakona o dohodnini pripravila tudi vlada, po ponedeljkovi dopisni seji pa je bilo javnosti sporočeno, da ta ukinitve praga za obvezni vstop v računovodstvo ne podpira, saj meni, da je zdaj veljavna ureditev skladna s strokovnimi usmeritvami, mednarodno prakso in načeli davčnega sistema.

A že isti dan pozno zvečer, po končanem koalicijskem uskaljevanju, je kmetijski minister Dejan Židan za STA povedal, da so sklenili, da v prihodnje v dohodnini ne bo več prisilne meje, kdaj mora kmetija voditi računovodstvo in se bodo torej lahko kmetije prostovoljno odločale za obdavčitev po katastrskem dohodku ali obdavčitev na podlagi vodenja knjigovodstva.

Slednjo odločitev so v torek potrdili tudi člani Odbora za finance in sklenili, da bodo nadaljevali z obravnavo vladnega predloga, vanj pa vključili tudi določbo o prostovoljnem vodenju knjigovodstva iz predloga zakona KGZS, določba o oprostitvi plačil iz naslova t.i. Zelene komponente, pa naj bi že bila vsebovana tudi v vladnem predlogu. Državnemu zboru bodo predlagali obravnavo že na julijski seji, tako da bi novela lahko stopila v veljavo že s 1. januarjem prihodnjega leta.

Dejan Židan
Dejan Židan © Robert Božič

Kmetijski minister Dejan Židan je že v začetku maja za naš radio povedal, da podpira rešitve, ki jih je predlagala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije:

"Nam sta pomembni zlasti dve stvari. Prva stvar, da enostavno ukinemo mejo, kdaj se začne na kmetiji računovodstvo, torej naj meja ne bo prisilna ampak prostovoljna odločitev kmetij. Marsikatera kmetija se namreč tudi prostovoljno odloči, da gre v knjigovodstvo, ker ji to tudi koristi. Ampak kmetija naj se odloči samostojno.

Drugo pa je, da se iz dohodnine izvzame 30 odstotkov neposrednih plačil, torej tista plačila, ki imajo okoljski učinek. Podobno smo naredili kar se tiče okoljskih plačil II. stebra, t.i. KOPOP plačil in ekoloških plačil in nobenega razloga ni, da tudi tukaj, na I. stebru, ne bi podobno naredili. Pobuda (KGZS) ima podporo mene, ima podporo kmetijskega ministrstva, zdaj pa jo morajo tudi poslanke in poslanci podpreti."

Židan pravi, da novela zakona zaradi določitev na kmetijskem področju ne bo nosila posledic za slovenski proračun, saj ne bo zbrano nič manj davkov: "Tudi kmetija, ki ne vodi računovodstva, plačuje davke preko pavšala, preko t.i. katastrskega dohodka. Gre samo za to, kateri sistem bo izbrala. Kmetija v vsakem primeru plačuje in to morajo vsi državljani in državljanke vedeti, da se kmetje in kmetice ne izogibajo plačevanju davkov. Hočejo pač, da delujejo na način, da imajo čimmanj papirjev."

Kot je kmetom v torek na svojem FB profilu pojasnil kmetijski minister, se bodo lahko tudi vse tiste kmetije, ki so bile lani primorane vstopiti v knjigovodstvo, odločile, da izstopijo iz tega sistema ter si tako prihranijo stroške z vodenjem knjigovodstva.

KGZS zadovoljna z rešitvami za spremembo zakona o dohodnini

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije napovedano rešitev problema pozdravlja. V sporočilu za javnost so se tudi zahvalili vsem volilcem, ki so dali svoj podpis pod njihovo pobudo in tudi kmetijskemu ministru za aktivno podporo pri spreminjanju zakonodaje v korist slovenskega kmeta. Izrazili so tudi pričakovanje, da bo država že v osnovi zagotovila za kmetijstvo spodbudnejše in prijaznejše zakonodajno okolje ter da takšnih akcij ne bo treba ponavljati.

Z lansko prisilno uvedbo knjigovodstva na kmetijah je namreč povezana še ena krivica, ki se dogaja kar velikemu številu kmetij in sicer zapletu z nenormalno visokimi prispevki za socialna zavarovanja. KGZS vztraja, da je treba to zgodbo čimprej pravično zaključiti.

Vložitev zakonov v DZ
Vložitev zakonov v DZ © KGZS

Odprava neskladij na katere je opozorila EU komisija

Na podlagi opozorila Evropske komisije o neskladnosti z evropsko zakonodajo so novosti v vladni noveli Zakona o dohodnini predlagane tudi pri določbah, ki se nanašajo na oprostitev dohodnine od dobička iz kapitala, in sicer se v čas prijavljenega stalnega prebivališča pri državljanu katere od ostalih članic EU šteje tudi čas prijavljenega začasnega prebivališča v stanovanju ali stanovanjski hiši.Prav tako se bo pri olajšavah rezidentom držav članic EU, ki najmanj 90 odstotka aktivnega dohodka dosegajo v Sloveniji, omogočilo uveljavljati tudi posebno osebno olajšavo za dohodke od študentskega dela.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.