Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski škofje so se zavzeli za migrante

Slovenija | 29.06.2015, 17:39 Marjana Debevec

Svet Evropskih škofovskih konferenc zahteva premislek o evropski begunski politiki. Teh problemov ne smemo kar spregledati; pred temi ranjenimi ljudmi, ki prosijo za pomoč, si ne smemo preprosto zatisniti oči, je CCEE izjavila minuli konec tedna v Sankt Gallnu. Cilj bi moral biti, da gradimo mostove med preseljenci in verniki. Skupaj z nevladnimi organizacijami bi lahko poskrbeli za zaščito dostojanstva pregnanih ljudi.

Svet evropskih škofovskih konferenc spodbuja Evropsko zvezo in posamezne države članice, naj zavestno preverijo zmožnosti sprejema begunskih kvot. Istočasno pa si je potrebno prizadevati tudi za rešitev pri izviru težav, torej vzrokov za izseljevanje. Evropska zveza bi se morala te težave lotiti z »globjo in iskrenejšo solidarnostjo, ne pa z nekakšnim hinavskim odnosom«.

Med štiridnevnim srečanjem ta teden v Vilni se bodo škofje in drugi udeleženci, pristojni za pastoralo preseljencev, ukvarjali z vprašanji migracije. Poleg odnosa do beguncev v Evropi naj bi bila ena izmed tem tudi boj proti trgovini z ljudmi.

Predsedniki držav in vlad Evropske zveze so se na srečanju v Bruslju minuli teden zedinili glede prostovoljne razdelitve 60.000 beguncev. Evropska komisija je predlagala fiksne kvote. Bolgarija in Madžarska naj bi zaenkrat ne sprejemali novih beguncev, ker sta polno zasedeni že s dosedanjim številom priseljencev.

Slovenija, Svet, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...