Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

NATO bo okrepil bojne konice za hitro posredovanje

| 24.06.2015, 11:16 Andrej Šinko

Obrambni ministri članic zveze Nato bodo v Bruslju pregledali uresničevanje odločitev z vrha v Walesu, predvsem vzpostavljanje sil za zelo hitro odzivanje na izzive z vzhoda in juga ter politično zavezo za uresničitev cilja za zvišanje obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP.

Tokratno zasedanje obrambnih ministrov bo priložnost za pregled uresničevanja odločitev iz Walesa in za usmeritve do vrha v Varšavi prihodnje leto. Tako bodo ministri govorili o akcijskem načrtu pripravljenosti, ki je bil sprejet zlasti kot odziv na agresijo Rusije v Ukrajini in tudi na varnostne izzive na jugu in predvideva vzpostavitev bojne konice, sil za zelo hitro odzivanje. „Prvo, naj bi sprejeli odločitev za nadaljnje povečevanje moči in zmogljivosti NATO-ovih odzivnih sil. Skupaj naj bi tako bojne konice štele med 30 in 40.000 vojakov, kar je dvakrat več, kot jih je trenutno,“ je povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Slovenija naj bi v projektu bojne konice sodelovala med leti 2017 in 2019 pod vodstvom Italije, morda s četo, a številke slovenskih pripadnikov in finančni stroški še niso opredeljeni. Sodelovanje v teh silah bo sicer tristopenjsko: najprej v vstopni bojni konici, nato v bojni konici v pripravljenosti in na koncu v izstopni. Bojna konica v pripravljenosti bo sposobna namestitve v dveh do petih dneh, vstopna v 30 dneh, izstopna pa v 75 dneh. Naslednja pomembna odločitev iz Walesa je politična zaveza za uresničitev cilja za zvišanje obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda. „Letos pričakujemo, da bo pet zaveznic doseglo cilj, da namenjajo 2 odstotka BDP za obrambo in ti zavezniki so Estonija, Grčija, Poljska, Velika Britanija in Združene države Amerike. Za osemnajst zaveznikov še pričakujemo, da bodo svoje obrambne izdatke realno povečali. To je dobra novica. Toda slika je mešana. Na splošno pričakujemo, da se bodo skupni izdatki Nato obrambe še naprej zmanjševali, v letu 2015 naj bi postali manjši za 1,5 odstotka,“ pravi Stoltenberg.

Slovenija je trenutno z 0,98 odstotka BDP za obrambne izdatke med zaveznicami na spodnji sredini. Zelo problematična je struktura njenega obrambnega proračuna, saj za investicije po najnovejših podatkih namenja le 0,66 odstotka obrambnih izdatkov, medtem ko bi jih po Natovih standardih morala 20 odstotkov. Pri tem cilju je Slovenija najslabša. Med vsemi zaveznicami pa največ namenjamo za plače v obrambnem sistemu.

Ministri naj bi potrdili še poročilo o hibridnem vojskovanju, jutri pa naj bi se srečali še z ukrajinskim obrambnim ministrom Poltorakom in razpravljali o operaciji Odločna podpora v Afganistanu ter o civilni misiji po koncu te operacije.

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.