Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rim, Family day (foto: Radio Vatikan)
Rim, Family day

Dan družin v Rimu: NE istospolnim zakonskim zvezam

Cerkev po svetu | 23.06.2015, 10:45 Marta Jerebič

obotnega shoda v Rimu proti uvajanju teorije spola v šole in uvedbi istospolnih zakonskih zvez ter za zaščito tradicionalne družine se je po ocenah organizatorjev udeležilo milijon ljudi, po podatkih policije pa približno 400 tisoč Italijanov.»Dan družin«, kot so ga poimenovali, so na trgu pred lateransko palačo, sedežem rimske škofije, priredile številne katoliške organizacije.

Pod geslom »Zaščitimo naše otroke« je bil protest usmerjen predvsem proti podajanju teorije spola na italijanskih šolah. Protestniki, med katerimi je bilo veliko družin in mladih, so v prestolnico pripotovali iz vse Italije. Na majicah in transparentih so predstavljali gesla v podporo shodu, denimo »Najprej otroci« in »Ne družini brez mamice in očka«.

Kot poroča spletni portal tednika Družina, so bili protesti konkretno namenjeni zakonskemu osnutku vlade socialdemokratskega premierja Mattea Renzija. Osnutek naj bi omogočal sklepanje zakonske zveze istospolno usmerjenim parom, ki bi bila enakovredna tradicionalnemu zakonu. Med udeleženci v Rimu je bilo tudi več članov konservativnih in desno usmerjenih opozicijskih strank.

Ustanovitelj skupnosti Neokatehumenska pot, Kiko Arguello, je opozoril na pismo, ki ga je papežu pred kratkim napisal na to temo. Papež mu je odgovoril, da obstajajo ideologije, ki želijo kolonizirati družino, in tem ideologijam se moramo upreti. Kdor misli, da Frančišek takšnih protestov ne podpira, se močno moti, je dejal. Rimska škofija namreč ni bila med prireditelji protesta, je pa udeležbo na njem spodbujala.

Laiki so bili torej tisti, ki so organizirali shod, na katerem pa so bili prisotni tudi nekatoličani. »Dejstvo, da se italijanski laiki zavedajo svoje civilne odgovornosti, pomeni upanje za politiko v prihodnosti in angažiranosti katoličanov v politiki,« je za Radio Vatikan povedal profesor civilnega prava na Evropski univerzi v Rimu, Alberto Gambino, ki upa, da bo politika prisluhnila njihovemu glasu.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...