Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pri Frančišku športniki Specialne olimpijade Italije

Svet | 20.06.2015, 16:22

Sveti oče se je srečal s 150 člansko delegacijo Specialne olimpijade Italije. Med njimi so bili športniki, ki se bodo konec julija v Los Angelesu udeležili svetovnih iger za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Papež jim je zaželel, naj športne igre živijo z veseljem, navdušenjem in vedrino: "Zabavajte se in sklepajte prijateljstva z brati in sestrami po vsem svetu!"

Sprejeti izziv. Stopiti na igrišče

Papež Frančišek je izpostavil, kako lepo in pomembno je, da mladi in odrasli najdejo v športnem urjenju in sodelovanju na tekmovanjih, tudi mednarodnih, spodbudo, da živijo svoje življenje v polnosti. "To je izziv. In vi ste ga sprejeli, ko se stopili na igrišče!" je dejal in jih spodbudil, naj še naprej pomagajo drug drugemu pri odkrivanju svojih zmožnosti. Prav tako naj imajo radi življenje, ga cenijo z vsemi njegovimi omejitvami, predvsem pa njegove lepe strani. "Nikoli ne pozabite lepote: lepote življenja, lepote športa, lepote, ki vam jo je dal Bog. Šport je pot, ki je zelo primerna za to odkritje, za odpiranje, za izhod iz lastnih zaprtosti in za vstopanje v igro," je dodal papež. Na ta način se uči sodelovanja, preseganja sebe, skupnega truda. In vse to po Frančiškovih besedah pomaga, da postajamo aktivni člani družbe in tudi Cerkve. Pomaga pa tudi družbi in Cerkvi, da presežeta vsako obliko diskriminacije in izključevanja.

Dostojanstvo za vsako osebo

"Lepo prosim, ostanite zvesti temu idealu športa!" je pozval papež. Ne dopustite, da vas okuži lažna športna kultura, povezana s ekonomskim uspehom, zmago za vsako ceno in individualizmom. Treba je namreč varovati in širiti šport kot izkušnjo človeških vrednot in tekmovanja, ki je zaznamovano z lojalnostjo in solidarnostjo. "Dostojanstvo za vsako osebo: vedno! Naj se nihče ne čuti izključen iz športne dejavnosti," je poudaril in dodal, da je za dosego tega cilja potrebno velikodušno delovanje.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.