Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Papež Frančišek: Kri mučencev je seme enosti Cerkve

Svet | 20.06.2015, 16:04

S papežem Frančiškom se je včeraj srečal sirsko-pravoslavni patriarh Antiohije in vsega Vzhoda Moran Mor Ignatius Aphrem II. "Obisk vaše svetosti krepi vezi prijateljstva in bratstva, ki združujejo naše Cerkve," tako je patriarha in njegovo delegacijo pozdravil papež. Sv. Ignacij Antiohijski v pismu Magnezijcem, izhajajoč iz Jezusove molitve med zadnjo večerjo, med drugim spodbuja, da bi bili "ena sama molitev, ena sama prošnja, en sam razum, eno samo upanje". Papež Frančišek je spomnil na nekatera pretekla srečanja med predstavniki obeh Cerkva. Prvo, s katerim se je začelo "sveto romanje" naproti polnemu občestvu, je bilo že leta 1971: "Koliko stvari se je spremenilo od tistih prvih srečanj!"

Sirsko-pravoslavna Cerkev je vse od svojih začetkov "Cerkev mučencev". Živi na Bližnjem vzhodu, kjer še danes skupaj z drugimi krščanskimi skupnostmi in raznimi manjšinami prenaša strašno trpljenje. Le-tega povzročajo vojna, nasilje in preganjanje: "Koliko bolečine! Koliko nedolžnih žrtev!" In zdi se, da so mogočniki tega sveta nezmožni najti prave rešitve. Papež Frančišek je tako povabil k skupni molitvi za žrtve vseh vojnih situacij na svetu. Posebej je nato spomnil na metropolita Mora Gregoriosa Ibrahima in metropolita Paula Yazigija, ki sta bila ugrabljena že pred več kot dvema letoma. "Gospoda prosimo tudi za milost, da bi bili vedno pripravljeni odpustiti in da bi bili delavci za spravo in mir. To je tisto, kar poživlja pričevanje mučencev. Kri mučencev je seme enosti Cerkve in orodje gradnje Božjega kraljestva, ki je kraljestvo miru in pravičnosti."

Na koncu je papež Frančišek ponovno povabil, da bi v tem trenutku težke preizkušnje in bolečine še okrepili vezi prijateljstva in bratstva med katoliško ter sirsko-pravoslavno Cerkvijo: "Pospešimo naše korake na skupni poti, pogled upirajmo v dan, ko bomo lahko obhajali našo pripadnost Kristusovi Cerkvi okoli istega oltarja daritve in hvale. Kot duhovne darove si izmenjajmo zaklade naših tradicij, kajti tisto, kar nas združuje, je veliko večje od tistega, kar nas ločuje."

Vir: Radio Vatikan

Svet, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...