Ljubljana, sobota, 24. marec 2018, 07:25

Kurdi spet razprodani

V enem najbolj smrtonosnih napadov na sirsko prestolnico Damask je bilo včeraj v raketnem napadu v nakupovalni četrti ubitih najmanj 35 ljudi. V bližnji Vzhodni Guti pa je bilo silovitem obstreljevanju sirskih režimskih sil ubitih najmanj 38 civilistov. Pred spopadi je v minulih dneh iz enklave zbežalo več deset tisoč ljudi.


Turški predsednik zaradi migrantov nad Evropsko unijo; Horvat opozarja na izsiljevanje

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan grozi Evropski uniji. Med zadnjim obiskom v Bruslju je napovedal, da bo prihodnji teden na srečanju z voditelji povezave zahteval izplačilo vseh šestih milijard evrov, ki jih je unija obljubila Turčiji za pomoč sirskim beguncem.


EU in Britanija z dogovorom o prehodnem obdobju po brexitu

Evropska unija in Velika Britanija sta dosegli dogovor o prehodnem obdobju po brexitu. To bo trajalo do konca decembra 2020, torej 21 mesecev, kar je dovolj blizu dvema letoma, kolikor je želela britanska stran, je pojasnil glavni britanski pogajalec David Davis. Prvi mož pogajalske skupine unije Michel Barnier pa je poudaril, da Velika Britanija po dogovoru ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa ohranila vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik, zato bo tudi morala spoštovati vso evropsko zakonodajo, enako kot članice unije.


Putin s skoraj 77 odstotki podpore slavil na predsedniških volitvah v Rusiji

Na predsedniških volitvah v Rusiji je po pričakovanjih slavil aktualni predsednik Vladimir Putin, ki ga je podprlo 76,7 odstotka volivcev. To je Putinov najboljši izid v skoraj dveh desetletjih, odkar vodi državo kot predsednik ali premier. Na drugo mesto se je uvrstil predstavnik ruske komunistične partije Pavel Grudinin, ki ga je podprlo 11,8 odstotka volivcev, nacionalista Vladimirja Žirinovskega pa 5,7 odstotka. Za televizijsko voditeljico Ksenijo Sobčak je glasovalo 1,7 odstotka Rusov, ostali štirje kandidati so dobili po manj kot odstotek glasov. Preštetih je bilo 99,8 odstotka glasovnic.


Papež: Molitev ni doza pomirjeval, ampak je dejanje ljubezni!

Navdušena množica je papeža Frančiška danes sprejela na trgu pred cerkvijo sv. P. Pija v San Giovanni Rotondu, kjer je sveti oče daroval mašo. V nagovoru je izpostavil tri poudarke in sicer: molitev, majhnost in modrost.


Se bo Plenković potegoval za vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke?

V prvi polovici prihodnjega leta nas čakajo volitve v Evropski parlament. Znova bo veljal sistem vodilnih kandidatov, kar pomeni, da bo vsaka politična skupina, ki se bo podala nanje, še pred tem morala izbrati svojega kandidata za položaj predsednika Evropske komisije. Evropska ljudska stranka bo o imenu odločala na novembrskem kongresu na Finskem, sredi minulega tedna so mediji na Hrvaškem poročali, da bi se za nominacijo utegnil potegovati premier južne sosede Slovenije Andrej Plenković.


Asiji Bibi v zaporu dovolili obdržati papežev rožni venec

Pakistanska kristjanka Asia Bibi, ki je zaradi domnevnega bogoskrunstva obsojena na smrt, sme v ječi obdržati rožni venec, ki ji ga je podaril papež Frančišek. »Prvič v devetih letih so mi dovolili, da smem v jetniški celici obdržati verski predmet,« so pri človekoljubni organizaciji Cerkev v stiski navedli njene besede.


P. Rupnik: Kdor ljubi, pozna stigme

V Pietrelcini in San Giovanni Rotondu, krajih povezanih s p. Pijem, potekajo še zadnje priprave na papežev sobotni obisk. Frančišek bo omenjena kraja obiskal ob stoletnici stigem p. Pija in 50. obletnici njegove smrti. Kakšen pomen imajo stigme za današnjega človeka, je v pogovoru za Vatican News spregovoril p. Marko Ivan Rupnik, ki je s Centrom Alletti izdelal mozaike za kripto nove cerkve v San Giovanni Rotondu.


Umrl Stephen Hawking: ateist, ki se je srečal s štirimi papeži

V 76. letu starosti je umrl znameniti britanski fizik Stephen Hawking. V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju. Kljub temu da ni bil veren, ga je Vatikan imenoval za člana Papeške akademije za znanost. Ta ob njegovi smrti spominja, da se je srečal s štirimi papeži in da je želel spodbujati odnos med vero in znanostjo.


Kam pelje Trumpova poteza?

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona. O sporih med njima se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovem odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo, navaja Washington Post.


Novejše novice | Starejše novice