Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
ID Slovenija v svetu, SVS (foto: Matjaž Merljak)
ID Slovenija v svetu, SVS

Slovensko-argentinski večer in Tabor SVS

| 23.06.2015, 11:06 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu SVS nocoj pripravlja Slovensko-argentinski večer, v nedeljo pa že tradicionalni 22. Tabor Slovencev po svetu. Oba dogodka bosta potekala v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, povezana pa sta z letošnjo 70-letnico umika čez Ljubelj. Pogovarjali smo se z generalnim tajnikom SVS Boštjanom Kocmurjem.

Slovensko-argentinski večer se bo začel ob 18.30 z odprtjem razstave Toneta Oblaka iz Argentine: Zapustil sled sem svojih korenin. Ob 19.30 bo sledilo Srečanje dveh svetov - večer samospevov, poezije in glasbe. Ob 21.00 pa bo predstavitev dokumentarnega filma TV Slovenija z naslovom Tretja generacija.

Nastopili bodo: Tone Oblak (scenski in likovni umetnik, Argentina), Marko Fink (basbariton), Ivan Arnšek (bariton), Lucas Somoza Osterc (bariton), Tadej Horvat (klavir), Mojca Jerman (violina), Erazem Izidor Grafenauer (kitara), Tone Kuntner (pesnik in igralec), Marjana Rožanec, Andrej Høivik, Magdalena Rode in Klara Keršič (recitatorji), Živa Emeršič (avtorica)

22. Tabor Slovencev po svetu bo potekal v nedeljo, 28. junija 2015. Ob 9.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore in izseljenski duhovniki. Ob 10.30 bodo nastopili dijaki iz Argentine RAST 44, ob 11.00 pa se bo začela okrogla miza s pričevalci, ki so po koncu II. svetovne vojne morali zapustiti Slovenijo. Ob 12.30 bosta na ogled razstavi Tone Oblak – Zapustil sled sem svojih korenin in Marjan Kocmur – Umik čez Ljubelj.

SVS dogodka pripravlja v sodelovanju z Zavodom sv. Stanislava, Glasbeno matico Ljubljana, iniciativo Resnica in sočutje, RTV Slovenija, Uradom RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...