Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novomašnika (foto: Jože Bartolj)
Novomašnika

V Cerkvi na Slovenskem letos 12 novomašnikov

Cerkev na Slovenskem | 26.06.2015, 14:28 Marta Jerebič

V dneh okrog praznika sv. apostolov Petra in Pavla bodo v slovenskih stolnicah in drugih cerkvah škofje in nadškofa posvečevali nove duhovnike. Letos se bomo v Cerkvi na Slovenskem veselili dvanajstih novomašnikov.

Med jutrišnjo slovesnostjo v ljubljanski stolnici bo posvečenih 5 novomašnikov ljubljanske nadškofije, kapucin in jezuit. Prav tako bo jutri slovesnost v mariborski stolnici, kjer bo posvečen en novomašnik. V celjski stolnici bo v nedeljo posvečen minorit. V murskosoboški stolnici bo v ponedeljek posvečen murskosoboški novomašnik, istega dne bo v baziliki na Sveti Gori posvečen tudi koprski novomašnik. Že 12. junija pa je bil v kartuziji v Pleterjah posvečen kartuzijan.

Kot poroča tednik Družina, je povprečna starost novomašnikov nekaj več kot 31 let. Najstarejši ima 42 let, Gospod pa ga je poklical, ko je že več let delal kot prodajalec na različnih področjih. Kar nekaj je novomašnikov, ki štejejo 25 let. Kot omenjeno, so med novomašniki štirje iz redovnih skupnosti. Velika večina novomašnikov prihaja iz delavskih ali delavsko-kmečkih družin. Le trije prihajajo iz mestnih župnij, vsi drugi pa so klic v duhovništvo utrjevali v domačih podeželskih župnijah. Polovica novomašnikov je prvorojencev. Le dva sta iz številnejših družin s petimi oziroma štirimi otroki. Kar nekaj novomašnikov ima v sorodstvu duhovnika ali redovnico.

Škofija Koper

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo na praznik sv. Petra in Pavla v ponedeljek, 29. junija 2015, ob 17.00, v baziliki na Sveti Gori v novomašnika posvetil Blaža Lapanja iz župnije Spodnja Idrija.

Nadškofija Ljubljana

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore bo v soboto, 27. junija 2015, ob 9.00, v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani v novomašnike posvetil Blaža Dobravca iz župnije Bloke, Aljaža Kraševca iz župnije Sv. Trojica nad Cerknico, Gašperja Mauka iz župnije Radovljica, Petra Možino iz župnije Matenja vas ter Borisa Rozmana iz župnije Sora.

Nadškofija Maribor

Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl bo v soboto, 27. junija 2015, ob 10.00, v mariborski stolni cerkvi sv. Janez Krstnika v novomašnika posvetil Marjana Rističa iz župnije Sv. Jurij v Slovenskih Konjicah.

Škofija Murska Sobota

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf bo v ponedeljek, 29. junija 2015, ob 16.00, v murskosoboški stolni cerkvi v novomašnika posvetil Andreja Lažeta iz župnije Prihova.

Iz redovnih skupnosti

Nadškof Zore bo pri mašniškem posvečenju 27. junija posvetil kapucina br. Mitja Ponikvarja iz župnije Cerknica, jezuita Andreja Brozoviča iz župnije Ljubljana-Rakovnik.

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo v celjski stolnici v nedeljo, 28. junija 2015, ob 16.00 posvetil minorita p. Daniela Golavška iz župnije Galicija.

12. junija je bil v kartuziji v Pleterjah posvečen v duhovnika p. Mihael Marija Mamić iz župnije Kaštel Stari (Hrvaška).

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...