Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Grims o interpelaciji zoper Gjörkös Žnidarjevo

Politika | 26.06.2015, 13:37 Petra Stopar

SDS je predstavila v sredo vložen predlog interpelacije zoper notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Poslanec Branko Grims je pri tem opozoril na njeno objektivno in subjektivno odgovornost v zvezi z dogodki ob aretaciji nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Na interpelacijo se je odzvala tudi policija. Ta besedah njenega generalnega direktorja Marjana Fanka v omenjenem primeru nikakor ne bi mogla ravnati drugače. Odločitev, ki je bila sprejeta kasneje, pa je bila po njegovem v rokah pravosodja.

Nekdanjega kosovskega premierja Haradinaja so slovenski policisti aretirali prejšnji teden na ljubljanskem letališču, izpuščen pa je bil šele po dveh dneh, potem ko se je ugotovilo vsa dejstva, ki so pričala o tem, da do aretacije sploh ne bi smelo priti, saj je tudi temeljila na tiralici iz leta 2004 državne tvorbe, ki ne obstaja več, je spomnil Grims. Srbska tiralica je bila umaknjena v vseh drugih državah, razen v Sloveniji, je poudaril. „Da je tukaj nekaj zares hudo narobe, priča izjava srbskega premierja, g. Vučiča. Ko so ga vprašali, kaj je s to aretacijo, je dejal, da je očitno v Sloveniji nekaj hudo narobe. Kajti gre za tiralico neke državne tvorbe, ki je že zdavnaj ni več,“ je dodal Grims.

Poleg tega je še spomnil: „V zvezi z osamosvajanjem Kosova je pred leti odločalo tudi mednarodno sodišče in je bil Haradinaj v celoti razglašen za nedolžnega zaradi obtožb v zvezi s tem.“ Prav tako je Haradinaj najmanj petdesetkrat potoval v tem času tudi preko Slovenije, pa se ni nič zgodilo. Ima tudi diplomatski potni list in je na specialni diplomatski misiji. Tako ga po poslančevih besedah ni bilo možno aretirati, tudi če bi pristali na to, da je nekdanja tiralica še veljavna. „Najmanj, kar je, bi morali ugotoviti, da je na specialni misiji in da mu sploh ni dopustno odvzeti prostosti.“ Kot je dejal, je dogajanje ob tem povzročilo izjemno hude posledice za ugled in nadaljnje gospodarsko sodelovanje Slovenije s Kosovim. Odgovornost notranje ministrice je tako po mnenju SDS zelo velika.

A prvi mož policije Marjan Fank pravi, da v zadevi ni šlo nič narobe. Ravnanje je bilo v skladu tako s slovenskim kot mednarodnim pravnim redom. „Seveda policist ne more in ne sme presojati, kaj je v tistem trenutku politično modro in kaj ne. Morda je bilo do zdaj premalo poudarjeno, da policija v fazi izvajanja mednarodnih tiralic izvaja samo tehnični del. Razpis mednarodne tiralice in realizacija mednarodne tiralice sta izključno v pristojnosti pravosodja in policija nima prav nobene možnosti odločanja. To bomo zagotovo tudi pojasnili v odgovoru.“ Če ta sistem in zakonodaja ne zagotavljata izvajanja slovenskih nacionalnih interesov, je, tako Fank, na državi, da takšno ureditev spremeni.

Pravosodni minister Goran Klemenčič pa je za Dnevnik povedal, da je bila tiralica zoper Haradinaja v Interpolovem sistemu veljavna. Ob tem je spomnil, da je Slovenija ena redkih držav, ki nima ločene nacionalne baze. V tem je po Klemenčičevem prepričanju tudi odgovor na to, zakaj Haradinaj ni bil prijet v drugih državah, kjer so se očitno odločili, da konkretne srbske tiralice ne dajo v sistem, zato ga mejna kontrola sploh ni zaznala. Je pa treba po njegovem mnenju bolje urediti posredovanja informacij med policijo in zunanjim ministrstvom v primeru prijetih oseb z diplomatskim statusom.

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je ministrici interpelacijo že posredoval. Obravnavo je pričakovati po parlamentarnih počitnicah.

Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...