Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole

Madžarska škofa Smeja odlikovala z zlatim križem za zasluge

Cerkev na Slovenskem | 08.06.2015, 15:54 Petra Stopar

Madžarska vlada je preko svoje veleposlanice v Sloveniji upokojenemu mariborskemu pomožnemu škofu Jožefu Smeju podelila državno odlikovanje „Madžarski zlati križ za zasluge“. Škof Smej se je za priznanje zahvalil, slišati pa je bilo tudi opozorila, da je škofa znova odlikovala Madžarska, domovina pa njegovih velikih del še ni sprevidela.

Sveta žena avtorja Lajosa Harsányija, Božji sužnji in Atila bič božji Geze Gárdonyia in Zlata krsta Ferenca Móra so klasična dela madžarskih avtorjev, ki jih je škof Jožef Smej prevedel v slovenščino.

Kot je ob podelitvi zlatega križa za zasluge povedala veleposlanica Madžarske v Republiki Sloveniji Szilágyine Bátorfi Edit, je škof Smej eden tistih Slovencev, ki gradi most z Madžari. „Zelo pomembno je, da se dve sosednji državi med seboj razumeta, da krepita kulturni dialog, da sodelujeta na področju kulture. G. škof Smej je eden takih ljudi, ki je na tem področju storil zelo veliko, saj je prevedel klasična dela madžarske književnosti. S tem je približal madžarsko kulturo Slovencem in izhajajoč iz tega smo mu podelili priznanje za njegovo strojeno delo na področju kulture,“ je pojasnila za Radio Ognjišče.

Škof Smej, ki je najprej želel zavrniti odlikovanje, se je spomnil na bogoslovna leta v Sombotelu, ko mu je spiritual dejal: „Če sprejmeš kakšno odlikovanje, v eni roki sprejmi to, z drugo roko pa to takoj izroči Bogu, kajti vsak dober dar je od Boga, in sem se po tem tudi ravnal.“

Ker roman Atila, bič božji govori tudi o predani ljubezni do konca, smo škofa Smeja vprašali, ali je želel s prevedenimi romani sporočiti, da je Bog Ljubezen. „Bog je ljubezen, o čemer govori tudi ta roman, v katerem je ona žrtvovala svoje življenje za svojega prijatelja, čeprav nista smela niti govoriti med seboj, ker Atila je bil ljubosumen. Tako vidite, močna kakor smrt je ljubezen,“ nam je pritrdil.

Veleposlanica Madžarske v Republiki Sloveniji Szilágyine Bátorfi Edit s škofom Jožefom Smejem
Veleposlanica Madžarske v Republiki Sloveniji Szilágyine Bátorfi Edit s škofom Jožefom Smejem © PIR

Podelitve zlatega križa za zasluge, ki ga je škof Smej v svoje roke sprejel z veliko mero dostojnosti ter ga tudi poljubil, so se poleg apostolskega nuncija v Slovenije Juliusza Janusza udeležili še mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl ter celjski in murskosoboški škof Stanislav Lipovšek in Peter Šumpf.

Vsi so izrazili veselje nad priznanjem s strani Madžarske, a je škof Štumpf opozoril, da pri 93 letih škof Smej ni bil deležen niti enega odlikovanja s strani Republike Slovenije: „V tem smislu tudi apeliram, naj se vendarle nekdo zgane in tudi naredi korak v priznanju tega moža v našem slovenskem prostoru, bodisi na kulturni bodisi na državni ravni, da ne bi ostalo samo z madžarske strani, kajti potem se bomo zopet trkali po prsih, kaj in zakaj smo zamudili in tudi tedaj ne bo nihče prevzel odgovornosti za to.“ Nadškof Cvikl pa je dejal, da je bil škof Smej „res zaveden Slovenec, saj je povezoval oba naroda“. To priznanje po nadškofovih besedah pomeni, da so njegov trud opazili in da ga priznavajo, „tega sem vesel in takih trenutkov bi bilo lahko še več, ker je kar nekaj ljudi, ki delajo za to povezovanje“.

Zlati križ za zasluge
Zlati križ za zasluge © PIR

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...