Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole

Skatehezajmo se, to soboto na Rakovniku in Don Bosko na Expu

Slovenija | 14.05.2015, 15:08 Nataša Ličen

Na Rakovniku bo to soboto, 16. maja, zanimiv dogodek za animatorje oratorijev, ki se pripravljajo na letošnji oratorij. Že naslov je poseben in pritegne, Skatehezajmo se. Ste za?

Kateheza je tisti del oratorija, ki nas loči od ostalih poletnih taborov in otrokom daje nekaj več. Otroke bogati in vzgaja za prave vrednote. Pa znamo pripraviti zanimive in dobre kateheze? Se zavedamo, da je lahko kateheza vse, kar počnemo na oratoriju? Pridite vsi, animatorji, voditelji in duhovni asistenti, da bomo skupaj našli odgovore in rešitve in se ob tem zabavali, družili in spoznavali, so v vabilu zapisali organizatorji župnije Don Bosko z Rakovnika.

http://www.donbosko.si/skatehezajmo-se

Več izveste v pogovoru, ki smo ga za Radio Ognjišče posneli z Žigo Rozino, Rokom Rojkom in Boštjanom Jamnikom.

Paviljon DonBoskove hiše na Expu v Milanu
Paviljon DonBoskove hiše na Expu v Milanu © Donbosko.si

Na letošnji svetovni razstavi Expo v Milanu s paviljonom »Don Boskov dom« sodeluje tudi salezijanska družina. Na Expu je to edini paviljon, ki nosi ime po osebi, še več, po svetniku in predstavlja versko združenje, ne pa države, organizacije ali podjetja. Udeležba ne bo predstavlja le spomina na dvestoletnico don Boskovega rojstva, temveč bo služila dejavnemu sodelovanju salezijanske družine pri temah na Expu.

Salezijanska družina, prisotna kot udeleženka civilne družbe, v skladu s svojo zgodovino in karizmo prinaša na Expo, katere glavni moto je »Hrana za planet, energija za življenje«, zavedanje kulturne in izobraževalne vrednosti z lastnim prispevkom »Vzgajati mlade, energija za življenje«.

Salezijanska navzočnost na tem dogodku svetovnih razsežnosti želi potrditi, da je za okoljsko trajnost in prihodnost planeta treba postaviti na vzgojo in na mlade. Na razstavi bodo predstavljeni »učinki salezijanskega vzgojnega sistema, zahvaljujoč pričevanjem tistih, ki so živeli in odraščali v svetnikovi šoli: nekdanji gojenci in gojenke, poslovneži in vzgojitelji, učitelji in politiki, moški in ženske z vseh petih celin. Pokazali bodo, kako se ta vzgojni model po svetu vsakodnevno uresničuje v korist mladih in za njihov napredek.«

Don Bosko ima tudi po 200-letnici rojstva še marsikaj ponuditi staršem in vzgojiteljem, mednarodni in civilni družbi ter v središče postaviti osebno in skupno skrb za mlade generacije. Celostna človeška in duhovna vzgoja mladih, kar je osnovni namen salezijanskega vzgojnega modela po vsem svetu, je bistveno orodje za premagovanje skrajne revščine in vseh novih oblik revščine ter doseganje človekovega pravičnega in trajnostnega razvoja.

V septembru 2015 bodo potrdili Razvojno agendo za obdobje po letu 2015 in salezijanska družina želi s sodelovanjem na Expo 2015 dejavno sodelovati pri nadaljevanju razvoja milenijskih ciljev.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...