Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Objemimo svoje otroke, dotik je zelo pomemben

Sociala | 11.05.2015, 10:53 Nataša Ličen

V sobotni oddaji »Za življenje, za danes in jutri« smo gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta. Nikoli ne vemo, kaj bo pri določenem otroku delovalo. Vsak terapevt ima svoje prijeme, in če je dober pri tem, so tudi uspehi. Ne priporočamo, da se starši pri vzgoji naenkrat odločajo za več vzgojnih prijemov. Ne bo delovalo, preprosto zato, ker ne bodo vedeli, s čim naj nadaljujejo, kaj prinaša izboljšanje in katere metode pri njihovem otroku delujejo.

Otroci potrebujejo pozornost in jo izsilijo na področjih, kjer smo starši najbolj občutljivi

Marko Juhant: »Če so starši dosledni, se upiranje otroka hitro konča, ne glede na to, če cvili, se meče po tleh, topota in podobno, to je preprosto izsiljevanje. Starši ne smejo popustiti niti enkrat. Če bodo, ne bo več delovalo. Do šole morajo otroci razviti toleranco do frustracij, do tega, da ne morejo dobiti vsega v trenutku, ko si kaj zaželijo. Ali, da bodo starši reševali njihove probleme. Starši nismo podporna enota. Starši vzgajamo, kaj to pomeni? Recimo, ko je čas obroka, se sede k mizi takrat, ne prej, ne pozneje. Tako velja tudi za vse ostalo.«

Ljubosumje

»Med najboljšimi metodami je, da straši vzamejo enega otroka in z njim preživijo nekaj časa. V dvajsetih minutah se vzpostavi odnos, ki je kakovosten in otrok se spremeni. Ni več odklonilnega vedenja, vsaj izzveni sčasoma. Pri vzgoji tujih otrok hitreje in lažje opazimo, kaj je treba spremeniti. Pri svojih pa običajno težje urejamo stvari, ker smo močno čustveno vezani. Doma ne moremo biti terapevti, doma smo oče, mama z vsemi napakami.«

Marko Juhant
Marko Juhant © ARO
V sobotnem pogovoru je bilo polno tehtnih misli našega sogovornika, s katerim smo govorili tudi o vzpostavljanju odnosov mladine med seboj, ki ji je, ali ji še bo, v marsičem veliko težje, kot je bilo starejšim generacijam. Naša naloga ni, da mladim lajšamo življenje, sicer nanj ne bodo pripravljeni. Potrpežljivost je vrlina, zaradi katere bodo otroci, ki znajo počakati, uspešnejši kot partnerji in kot sodelavci. V pogovoru, ki ga priporočamo v poslušanje, boste tudi slišali, katere napake naredimo starši v sklepnih tednih šolskega pouka. Bližje kot smo koncu pouka, bolj panični postajamo starši. Zakaj in kje ga lomimo? Dragocene misli našega gosta so bile tudi o dotiku. Dotik zdravi. Dobesedno. Generacijo otrok smo zaznamovali z nepravim pogledom na dotik in izpostavljanjem le dotikov, ki niso dovoljeni. Toda dotiki prijateljstva, naklonjenosti, ljubkovanja v zdravih odnosih so ključni za občutja varnosti in pripadnosti. Tako pa so otroci polni odklonilnih misli o dotikih in vsak dotik prepoznavajo kot zlorabo ter s tem dobivajo moč nad odraslimi, ki je ne obvladujejo.

Vabljeni k poslušanju pogovora s specialnim terapevtom Markom Juhantom, ki mu lahko pišete na naslov marko.juhant@gmail.com in seveda k poslušanju tudi junijske oddaje, v soboto 13. junija, ob 11. uri.

Sociala, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.