Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
alpinistka Marija Štremfelj (foto: Blaž Lesnik)
alpinistka Marija Štremfelj

Alpinistka Marija Štremfelj o pomoči Nepalu: nujno je pomagati pred monsunom

| 09.05.2015, 00:39 Blaž Lesnik

Katastrofalni potres v Nepalu in njegove posledice so izginile iz naslovnic, reševalci pa še bijejo bitko s časom. Predvsem gre zdaj za to, da pride pomoč do najtežje dostopnih prebivalcev, saj prihaja obdobje monsunskega deževja, ki bo razmere po potresu zaostrilo. V oddaji Doživetja narave smo gostili alpinistko Marijo Štremfelj, ki se je pred nekaj dnevi z možem Andrejem vrnila iz Nepala.

V dobrodelni akciji Planinske zveze Slovenije dobrodelni oddaji in TV Slovenija so v potresu prizadetim prebivalcem Nepala roko podali tudi planinci in alpinisti, ki so že desetletja močno povezani s to himalajsko državo. Pri PZS so zapisali, da se je znova izkazala solidarnost Slovencev, saj so zbrali več kot 100 tisoč evrov.

"Kar nekaj povezav je med Slovenijo in Nepalom. To je dežala gora in če drugega ne, nas povezujejo gore. Vedno pa dežela očara z ljubeznivostjo, ki jo odražajo ljudje in s pestrostjo narave", je povedala naša gostja Marija Štremfelj, ki je skupaj s skupino na trekingu doživela katastrofalni potres.

"Zemlja se je začela tako tresti in premikati, kot da bi bila iz gline. Vse je trajalo 30 sekund. Če kdaj, sem se zavedala relativnosti časa tukaj. Bilo je zelo dolgo in misel, ki me je obšla, je bila, da se bo tu kar zemlja odprla. Potem se je začelo oddaljeno bobnenje, kasneje pa so sledili številni podori kamenja." Skupina je bila kljub grozljivemu doživetju na najbolj varnem kraju, saj jih niso ogrožale niti stavbe niti padajoče kamenje. Drugače je bilo seveda s tisoči domačinov. Tisti, ki so preživeli na najbolj prizadetih območjih, zdaj najbolj potrebujejo hrano, vodo, zdravila in šotore, predvsem v nižinskem delu. Tam je namreč ogromno zelo revnih ljudi, ki imajo praktično samo streho nad glavo v svoji revni kolibi. Zdaj so izgubili še to.

"Ker nimajo ne denarja ne imetja, potrebujejo pomoč. Težava je, da prihaja do velikih zastojev, saj je odvoz materiala v odročne kraje zelo težaven. Prvič zato, ker je malo helikopterjev, drugič zato, ker je malo pilotov, ki so vajeni leteti v hribovitem območju. Če je slabo vreme, ne gre. Samo še mesec maj je medmonsunski mesec. Včasih pride monsun že konec maja, s seboj pa prinese meglo. Ta popolnoma onemogoči dostavo nujne pomoči."

DOBRODELNE PROJEKCIJE

Nepalska filma Sunakali in Puntejevo kolo, ki sta bila predvajana na 9. festivalu gorniškega filma Domžale, bosta med 12. in 20. majem dobrodelno na ogled v Mestnem kinu Metropol v Celju, Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, Mestnem kinu Domžale in Cankarjevem domu v Ljubljani. Vsa sredstva, zbrana od prodaje vstopnic, bodo namenjena pomoči otrokom in drugim prebivalcem v potresu močno prizadetega kraja Banepa nedaleč od Katmanduja. Več na straneh PZS.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.