Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji (foto: Izidor Šček)
Mediji

Varnostni svet Združenih narodov za zaščito novinarjev

Svet | 28.05.2015, 17:02

Varnostni svet Združenih narodov vse države poziva k ukrepom za preganjanje zločinov proti novinarjem med oboroženimi konflikti. Resolucija, jo je sprejel soglasno, tako zahteva konec nekaznovanja za tiste, ki poskušajo novinarje utišati.

Resolucijo je spisala Litva. Strani v oboroženih konfliktih poziva h koncu vseh zlorab novinarjev. Zahteva tudi takojšnjo izpustitev novinarjev, ki so jih ugrabili ali zajeli kot talce med spopadi. Posebnost dokumenta je, da prepoznava vlogo, ki jo lahko novinarji igrajo pri zaščiti civilistov in preprečevanju konfliktov. Ponujajo namreč opozorila pred bližajočimi se krizami, ki bi se lahko končale v genocidu, vojnih zločinih, etničnih čiščenjih in zločinih proti človečnosti. Zato v resoluciji piše, da delovanje svobodnih, neodvisnih in nepristranskih medijev predstavlja enega ključnih temeljev demokratične družbe in lahko prispeva k zaščiti civilistov.

Dokument izraža globoko zaskrbljenost zaradi vse večje grožnje, ki jo za varnost novinarjev in medijskih sodelavcev predstavljajo teroristične skupine.

"Na žalost vstopamo v novo obdobje, v katerem propaganda in načini za nadzor informacij, ki jih prej nismo poznali, usmerjajo mnenja. To je obdobje vojne informacij," meni generalni sekretar organizacije Novinarji brez meja, ki je pozdravila resolucijo, ocenila jo je kot zgodovinsko potezo. Po podatkih organizacije je bilo lani med delom ubitih 66 novinarjev, letos jih je med poročanjem zaradi nasilne smrti umrlo že 25.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...