Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Bruselj razgrnil proračun za prihodnje leto

Politika | 27.05.2015, 18:30 Petra Stopar

Evropska komisija je predstavila predlog proračuna Evropske unije za naslednje leto, ki predvideva 143,5 milijard evrov plačil. Največ denarja je namenjenega spodbujanju rasti, zaposlovanja in konkurenčnosti. Proračun bo po oceni Bruslja pripomogel k oživitvi evropskega gospodarstva.

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za proračun in človeške vire, Kristalina Georgieva je o predlogu proračuna unije za leto 2016 povedala, da je to denar »za naše ljudi, za podjetja in lokalno skupnost, za kmete, raziskovalce, študente in za socialno ogrožene«.

Večina sredstev, slabih 67 milijard evrov, je namenjenih neposredno vlaganjem, rasti in delovnim mestom ter za krepitev evropskega notranjega trga. Sredstev za raziskave in inovacije s programi, kot je Obzorje 2020, je 10 milijard evrov več kot letos. Programu Erasmus+ za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport je namenjenih 1,8 milijarde evrov oz. 30 odstotkov več kot letos.

Predlog vključuje tudi prispevke za Evropski sklad za strateške naložbe, ki je osrednji element naložbenega načrta za Evropo: zagotovilo naj bi se dve milijardi evrov v obveznostih in 500 milijonov evrov v plačilih. V proračunu je več kot poldruga milijarda evrov namenjenih za politične naloge Bruslja, npr. energetsko unijo in enotni digitalni trg. Kmetom je namenjenih skoraj 43 milijard evrov.

Proračun unije 2016 se odziva tudi na razvoj dogodkov v evropskem sosedstvu in drugih regijah. »V letu 2016 bomo v sklad za azil, migracije in vključevanje izplačali 36 odstotkov več sredstev oz. 521 milijonov evrov, za 15 odstotkov bomo povečali tudi sredstva v skladu za notranjo varnost, kar znese 317 milijonov evrov.« Omenjena sklada sta glavna vira financiranja ukrepov v sklopu migracijske in varnostne politike, ki jo je po odzivu na tragedije z begunci v Sredozemlju uvedla komisija. Za odziv na zunanje krize, npr. v Ukrajini in Siriji, in za pomoč tistim, ki jo potrebujejo, je na voljo 9 milijard evrov in pol.

Komisija bo zdaj predlog proračuna poslala Evropskemu parlamentu in državam članicam, ki se bodo skupaj odločili o končnem proračunu.

Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...