Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vatikanska banka občutno popravila svojo bilanco

Cerkev po svetu | 27.05.2015, 16:35 Marta Jerebič

Vatikanska banka je v preteklem letu zabeležila precejšen dobiček. Kot je razvidno iz letnega poročila, je neto dobiček znašal skoraj 70 milijonov evrov. Leta 2013 je zaradi stroškovno intenzivnih reformnih ukrepov v banki dobiček v višini 86,6 milijonov evrov upadel na 2,9 milijona. Lanskoletni porast v inštitutu pripisujejo dobremu trgovanju z vrednostnimi papirji in znižanju obratovalnih stroškov. Od tokratnega dobička bo banka 55 milijonov evrov odvedla Svetemu sedežu, 14,3 milijone pa shranila med rezerve.

Od maja 2013 do konca leta 2014 je banka sodeč po poročilu zaprla 4.614 računov. Približno 2.600 so jih zaprli zaradi pomanjkljivega računskega prometa, 554 računov laikov pa ni sodilo v strukturo strank vatikanske banke. Pri 274 računih je postopek zapiranja še v teku; 1.460 računov se je zaprlo iz naravnih razlogov. Skupno število računov je po bilanci sodeč rahlo padlo, s 15.495 na 15.181. Na njih je ležalo 6 milijard evrov, poroča spletni portal tednika Družina. Lastni kapital banke je konec lanskega leta znašal skupno skoraj 700 milijonov evrov.

Predsednik banke Jean-Baptiste de Franssu je v poročilu pohvalil dober napredek pri prizadevanjih za preglednost poslovanja, izogibanje finančnemu kriminalu in prilagajanje mednarodnim merilom nadzora. Med cilji za prihodnost navaja izboljšavo oskrbe strank s primernejšim upravljanjem premoženja in minimalizacijo tveganja.

Opazovalci menijo, da bo proces reform pri s škandali obkroženi vatikanski banki, ki se je začel že med pontifikatom Benedikta XVI., v letošnjem letu končan in da bo vatikanska banka naposled prišla do svoje dokončne podobe. Na željo papeža Frančiška naj bi inštitut v prvi vrsti služil finančnim potrebam redov in cerkvenih ustanov. Poleg redovnih skupnosti ter uradov in zaposlenih v Vatikanu naj bi pri vatikanski banki račune vodili le škofijam in diplomatom, akreditiranim pri Svetem sedežu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...