Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Srbski premier na zgodovinski obisk v Tirano

Svet | 27.05.2015, 00:45

Aleksandar Vučić bo prvi predsednik srbske vlade, ki bo obiskal Albanijo. Danes se bo v Tirani srečal s tamkajšnjim premierjem Edijem Ramo, jutri bo nagovoril gospodarski forum, ki se ga bodo udeležili voditelji držav regije. Ves ta čas bodo v Albaniji veljali strogi varnostni ukrepi.

Namen Vučićevega dvodnevnega obiska je izboljšanje krhkih odnosov med državama, ki so pomembni za stabilnost na Balkanu. Rama je pred Vučićevim obiskom dejal, da želi poglobitev medsebojnega sodelovanja ter skupen napredek na poti miru, sodelovanja in približevanja Evropski uniji. Prepričan je, da lahko Albanija in Srbija naredita za Balkan to, kar sta Francija in Nemčija za Evropo po drugi svetovni vojni. Vučić je pred obiskom optimističen, dejal je, da razlik brez dialoga ni mogoče rešiti.

Nekateri politični analitiki ocenjujejo, da je izboljšanje odnosov med državama ključnega pomena za stabilnost na Balkanu, glavna ovira je vprašanje Kosova. Vučićev obisk naj bi kljub temu prispeval k določenemu napredku, čeprav so odnosi že leta napeti tudi zaradi zahtev albanske manjšine v Srbiji po večji avtonomiji, kot tudi strahov Beograda pred oblikovanjem velike Albanije.

V luči želje po izboljšanju sodelovanja bodo v ospredju pogovorov Vučića in Rame tudi gospodarska vprašanja. Vučića bo na obisku spremljala tudi podpredsednica vlade ter ministrica za promet in infrastrukturo Zorana Mihajlović. Po njenih besedah se bodo lotili iskanja skupnih stališč o naložbenih projektih. "Mislim, da je prišel čas, da ko govorimo o srbsko-albanskih odnosih, ne mislimo samo na težave, ampak da so v ospredju načrtovanja in vse tisto, kar želimo narediti skupaj. Oblikovali smo že skupno delovno skupino za infrastrukturne projekte. To je eden od dokazov, da se regija lahko razvija, ko tam vlada stabilnost," je pojasnila Mihajlovićeva.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...