Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Zapuščene begunce bosta sprejeli Malezija in Indonezija

Svet | 20.05.2015, 15:52 Petra Stopar

Množice prebežnikov čakajo na rešitev tudi na jugovzhodu Azije, v Bengalskem zalivu. V zadnjem tednu je do obal Indonezije, Malezije in Tajske priplulo približno tri tisoč migrantov iz Bangladeša in Mjanmara.

Po oceni malezijske obveščevalne službe je na morju zapuščenih približno sedem tisoč ljudi. Gre večinoma za reveže iz Bangladeša in pripadnike manjšinskega muslimanskega naroda Rohingya iz Mjanmara, med njimi celotne družine z otroki. Sredi morja so jih zapustili tihotapci, ki se na poti nočejo soočiti s tajskimi oblastmi. Ta je namreč napovedala ostre ukrepe proti njim, prav tako ni pripravljena sprejemati migrantov.

Sta pa na to po novem pripravljeni Malezija in Indonezija, ki sta do danes njihova plovila vneto odslovili in jih pošiljali nazaj na morje. „Ponudili jim bomo začasno nastanitev na svojem ozemlju, če bo mednarodna skupnost v letu dni poskrbela za iskanje nove nastanitve in vrnitve v domovino. K začasni nastanitvi migrantov pozivamo tudi druge države. Naše obveščevalne službe pa se bodo še naprej trudile boriti proti tihotapljenju z ljudmi,“ je po doseženem dogovoru povedal malezijski zunanji minister Anifah Aman. Čeprav Tajska migrantov noče sprejeti, pa jim je s pomočjo svoje mornarice pripravljena nuditi človekoljubno pomoč v obliki hrane, vode in tudi mehaničnih popravil na plovilih, kar je do zdaj že počela.

Pod vse večjim pritiskom, naj zajezi množične odhode pripadnikov ljudstva Rohingya, pa je Mjanmar. Pripadniki muslimanskega naroda zapuščajo svoje domove na zahodu Mjanmara po letih nasilja in diskriminacije v večinsko budistični državi in se večinoma napotijo proti večinsko muslimanski Maleziji.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...